DAPUR KECIL KU

Sabtu, 30 Oktober 2010

AYAM BAKAR LADA HITAM

Buat ayam bakar smlm main campak2 aje jd nak bg tau resepi pun tak reti tp yg pastinya aku suka lain kali nak wat lagi tp mesti dah tak tau apa nak letak sbb main campak2 aje.

AMERICAN BROWNIES

Salam sabtu org lain cuti aku keje hu..hu..bosan..bosan..sbb dah bosan smlm aku baking brownies ni padahal pg smlm gak duk berazam konon nak diet dah tak boh wat kek2 bagai2 tp dah tergoda dgn mamasya jd wat gak hu..hu..aku selongakar seme resepi kat umah sekali jumpa resepi american brownies ni dulu masuk Q sbb takde esen mint tu skrg dah ada blh lah buat he..he..sedap2 ni tp aku mkn seketul dua aje risau badan bertambah2 naik semenjak dua menjak ni sampai baju pun abah kata dah kecut(paham2 lah yer)
jom layan resepi yg aku ambik dr fp kak ana tokey kek kat penang yg sememangnya pandai deco2 kek aku memang sgt2 kagum dgn kak ana tu cuma blm ada masa utk beguru dgn dia

American Brownies

Sumber : internet
copy kak ana
BHN A
310g butter
250g coklat

BHN B
300g gula (brown sugar)-letak 200g aje takut terlebih manis dan memang sedang elok bg ku
1/8 st garam
5 biji telur
1/4 st mint flavour

BHN C
20g serbuk koko } ayak
190g tepung }

BHN D -hiasan
150g walnut, dicincang - tukar almond dgn biji labu

CARA
-Masak bhn A secara double boil sehingga cair. Ketepi dan sejukkan.
-Adun bhn B hingga gula larut. Masukkan bhn A yang telah sejuk dan adun sebati.
-Kaup dan balik bhn C yang telah diayak. Gaul sebati.
- Alas loyang 31x22cm dengan kertas kuih. Sapukan atas kertas ngan butter.
- Tuang adunan dlm loyang dan bakar dengan suhu 180 selama 40'.
- Bila dah masak dan sejuk, sapu ngan ganache. Potong jadi kepingan dan hias dengan walnut
Utk kawan2 opis ku yg berkeje ari sabtu hu..hu..sama2 lah kita nikmati di pg sabtu yg hujan ni

Khamis, 28 Oktober 2010

SPICY STICKY CHICKEN



Menu lauk nasi smlm ni sedap gak tapi mcm hana ckp lah klu pedas lagi best tp sbb kat umah ada budak kecik kenalah berkorban hu..hu..

SPICY STICKY CHICKEN WINGS

cop HANA
Source: Christine's Recipes

Bahan-bahan
8 - 10 kepak ayam-aku jumpa 1 aje kepaknya jd lain aku campur ayam potong kecik
½ sk garam bawang putih - campur bwg besar+putih
¼ sk lada hitam - tumbuk-langsung tak letak
Bahan perasa
3 sb sos tomato-tukar guna sos cili
2 sk sos Worcestershire - hana guna Lea Perrin ikut hana
Sos Tabasco secukupnya -ini pun tak letak takut pedas
Air - jika perlu-tak letak pun

Cara-cara
Bilas kepak ayam dan lapkan dengan kitchen towel. Buang hujung kepak. Taburkan garam bawang putih dan lada hitam. Perap sebentar selama 15 minit.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Masukkan ayam tadi dan balik2kan agar masak kedua2 belah dengan api sederhana. Buang lebihan minyak yang keluar dari ayam.
Tambahkan sos tomato, sos worcestershire dan tabasco. Kecilkan api dan tutup supaya masak rata. Tambah air jika perlu. masak sehingga likat. Sajikan panas.
Note:Boleh abaikan sos tobasco jika anak terlalu kecil dan tidak suka pedas. Tapi sebenarnya sos tobasco yang memberikan rasa kick dan sedap kepak ayam nih

FIRECRACKER SHRIMP

terliur tengok hana mkn udang aku pun wat gak ler.tak sangka plak sedap seme berselera mkn kena plak aku masak nasi goreng tom yam.memang ngam lah

FIRECRACKER SHRIMP

copy HANA

Bahan-Bahan
20 atau 25 ekor udang besar, dibuang kulit dan dibersihkan
15 keping kulit popiah (jenis eggroll/springroll) dilipat dua atau potong segitiga
minyak untuk menggoreng

Bahan Untuk Perap
1 sudu kecil bawang putih yang dicincang halus
1/2 sudu kecil halia yang diparut -tak letak rasa mcm tak sedap aje klu letak
1/2 sudu kecil minyak bijan (sesame oil)
1 sudu kecil kicap
1 sudu kecil sweet chili sauce
1 sudu kecil tepung jagung

Bahan Untuk Gam(skip yg ini sbb guna air aje wat gam nya)
1 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan air, digaul rata bersama tepung jagung tadi (untuk dijadikan pelekat pada kulit popiah)

Cara-Cara
Dalam sebuah mangkuk gaul rata bahan pemerap sehingga 20 minit.
Setelah itu keringkan bahan yang diperap tadi bersama paper towel. Ambil 1 ekor udang tadi dan gulungkan bersama kulit popiah. Kemas dan lekatkan bersama bancuhan tepung jagung.
Goreng dalam minyak yang panas dalam angaran 3 minit atau sehingga kekuningan. Siap dicicah bersama sweet cili sauce

CAREMEL CAKE

Smlm masa aku duk lepak kar hotel(fb) aku nampak lah satu gambar kek yg sungguh comel bg ku jd aku pun duk usya lah mana resepinya tanya situ tanya sini tak jumpa gak pastu aku tanya pakcik google cari satu persatu baru lah jumpa kat tempat aku tanya td(fb) pastu apa lagi aku tengok resepinya tengok bahan2 seme ada kecuali telur sbb kat umah cuma ada 5 biji kat resepi ada 6 biji jd blk keje aku gi ler beli plak 10 biji telur he..he..gara2 nak wat ini kek.Elok aje lepas mkn solat maghrib aku tunggu bos kat umah keluar baru aku mula langkah klu dia ada kat umah nanti bising plak padahal dia gak yg mkn.Elok aje bos keluar aku pun sukat segala bahan2 godek seme dah terhasilah kek karemel ni.elok aje masak bos blk,bagus senang keje.t.q kpd yg sudi share ini resepi memang best sgt.


KEK KAREMEL

copy FB kongsi resepi

bahan2:

(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor-lain kali kena kurangkan 50g sbb mcm manis sgt lah
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...


rupanya kureng skit mgkin karemel tu nipis sgt lah.aku guna loyang bulat 8' ni ngam2 aje.
klu sesapa berminat nak tempah pun boleh hrg promosi tahun ni cuma RM20.00 cepat2 sbelum terlambat

Isnin, 25 Oktober 2010

CHEESECAKE

Last n3 utk hari lah,wat smlm gak dah lama tangguh agaknya klu cheese tu blh ckp dah lama tanya bila nak masak dia sib baik tak blh ckp klu dia ckp aku plak dah lama blah he..he..mana ada dlm dunia ni cheese blh ckp cuma cheezel aje yg blh ckp tu pun kartun he..he...aku ambik resepi dr dapur ummi kuantan.memang best aku suka klu cheesecake jenis mcm ni.klu ikut ummi dia ada letak base tp aku plak jenis tak suka base so aku buat cheese tu aje ha..ha..kan ke senang nak mkn.lepas tu ummi ckp sedap klu letak topping bluebery jd dah ada stok aku letak gak lah tp aku lebih layan yg plain punya klu ada bluebery pun sedap gak.jom tengok resepi

BAKED CHEESECAKE

copy ummizaihadi

Lapisan bawah (crust):-
230 gm serbuk biskut digestive (ummi guna oreo+marie)
30 gm gula kastor
75 gm butter - cairkan

Lapisan atas:
250 gm cream cheese (jenama philadelphia diakui sedap)
125 ml whipping cream
1 camca besar jus lemon (guna limau nipis pun bole)
70 gm gula kastor
3 biji kuning telor
1 camca teh esen vanila
2 camca besar tepung kastad
3 biji putih telor

Cara-cara:-
- Campurkan semua bahan lapisan bawah, ratakan dalam loyang yang telah digris terlebih dulu. Simpan dalam fridge 20 minit.
- Putar cream cheese hingga lembut. Masukkan whipping cream dan jus lemon, kacau rata. Masukkan sedikit demi sedikit gula, diikuti kuning telor dan esen vanila. Putar lagi.
- Akhir sekali masukkan tepung kastad, dan kacau rata.
- Kemudian putar putih telor hingga separuh kental, masukkan ke dalam adunan tadi. Kaup balikkan.
- Tuang ke dalam loyang lapisan biskut tadi. Bakar pada suhu 175C selama lebih kurang 30-35 minit (bergantung kepada oven).
(Tips: Jangan buka pintu oven semasa memasak. Bila kek telah masak, renggangkan pintu oven. Bila telah sejuk, baru masukkan ke dalam peti selama 4 jam/benar2 sejuk. Sedap diletak topping blueberry jam.)
guna spatula aje potong kek ni mula lah tak cantik hu..hu..

Shieda sempena besday girl ari ni jd jamu mata yer kita dah siap2 potong2 dah

KUEH BADAK PULUT HITAM

dah lama ngidam nak mkn kueh ni cari2 kat gerai jual sarapan takde lah plak yg ubi keledek adalah tp beli gak.aku suka mkn yg ada pulut ni jd smlm (smlm lagi hu..hu..jgn mare)aku call sifu(mama) aku kat kg tanya  resepi dan bahan2 rupanya senang aje so apa lagi jalan aje lah dan kebetulan umah aku ada tepung pulut hitam jd aku tukar kan pulut putih jd pulut hitam.kat kg kueh ni kita org panggil kueh badak tp kat sini ada gak aku tengok org panggil gegetas.klu kat kg aku gegetas di buat dr gandum lepas tu sira kira mcm keropok tepung lah(dulu masa sekolah aku buat jual kueh gegetas ni).klu org india muruku kita melayu ni kira gegetas ni lah he..he..buat kudapan.dah lah layan resepi aku main tibai aje ni.Kueh ni aje aku bawak gi umah makcik aku.mai tengok resepi tibai aku ni

Kueh Badak Pulut Hitam

Bahan-bahan
1 cawan kelapa parut
1 cawan tepung pulut
1 cawan tepung pulut hitam
1/2 sudu garam
air secukupnya
minyak utk menggoreng

Bahan-bahan utk sira
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
daun pandan

cara-cara
Campurkan kesemua bahan2 kecuali air bila dah rata baru sedikit demi sedikit air sehingga menjadi doh.perap lebih kurang 1/2 jam.tujuannya utk melembutkan doh.selepas itu bolehlah di bulatkan di leper atau di buat lubang spt donut dan di goreng dlm minyak yg byk bila dah masak toskan.
kemudian masakan air gula sehingga menjadi berambut(nak wat ayat mcm mana ni tak tau nak citer lah kira air gula pekat)bila dah pekat masukkan tepung yg telah di goreng td dan gaul sehingga bergula jgn lupa tutup api yer klu tak hangus plak gula tu

DAGING MASAK BALI


Ini plak menu utk lunch smlm aku mula2 ingt nak gandingkan lauk ni dgn nasi serai tp aku duk cari2 serai tak jumpa entah mana aku letak.cukup2 utk masak lauk atas tu aje.nak masak nasi serai dah tak cukup serainya nak gi kedai dah malas yelah klu gi kedai beli serai 30 sen tp kena pau dgn kembar RM3 kot yer tp biasanya lebih sbb seme kena beli double klu tak bila blk rumah ada lah bergaduh.last2 aku masak nasi putih aje.Pg td bila aku kemas 2 dapur baru ternampak serai duk elok aje tergantung sebelah sink,adoi lah geramnya aku tp mungkin dah tertulis aku tak boleh masak nasi serai tu.Aku konon2 nak masak nasi serai tu utk mkn tengahari lepas tu bawak utk makcik aku sekali tp dah tak jd buat takdelah bawaknya.lauk pun aku tak bawak.siap aku plak gi mkn nasi umah dia kih..kih..Hai melalut plak aku ni dah lah layan resepi ni abah ckp tak suka tp terpaksa mkn sbb aku cuma masak satu jenis aje(gara2 nak gi umah makcik aku jd sempat masak satu jenis aje)
DAGING MASAK BALI

copy HANA
Bahan-bahan
1/2 kilo daging - rebus dan hiris kecil (tak rebus sbb guna daging lembut )
*6 batang lada merah @ cili kering
*5 biji bawang merah @ 1/2 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*3 biji buah keras
*1/2 inci kunyit hidup -tukar guna yg serbuk aje
*1 inci lengkuas
*1 inci halia
*1 sk jintan manis, putih, dan ketumbar -tukar gak guna yg serbuk
2 batang serai - ketuk
2 helai daun salam
2 helai daun limau purut
1 sudu makan air asam jawa
1 biji tomato - belah 4 atau cincang
2 sudu besar kicap manis
Garam dan gula merah@gula melaka
Cara-cara
Tumbuk bahan yang bertanda *. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik minyak. Masukkan tomato dan air asam. Kacau.
Masukkan daging dan sedikit air rebusan daging, daun salam, daun limau purut, serai, kicap manis. Masak sehingga kuah agak kering sedikit.
Akhir sekali perasakan dengan garam dan masukkan gula merah secukup rasa.
Hidangkan dengan nasi hangat.
Untuk bumbu nih leh tukar dengan ayam, telur rebus dan ikan. (klu ikan, goreng biasa dulu)

LAKSA LEMAK(TERENGGANU STAIL)

he..he..ada org kata aku ni gila masak tak?kata lah nak kata apa dah memang hobi aku masak.klu aku nak marah aku masak,aku geram aku masak,aku bosan aku masak dan aku memang pantang jumpa resepi pelik2 mulalah nak masak sbb tu laki aku ckp taknak bg duit dah sbb aku suka beli bkn2 tp dia kata aje bila aku mintak dia bg gak pastu aku sorok2 ler beli brgnya.Sorok punya sorok kadang aku sendiri pun dah tak ingat brg2 yg aku beli tu he..he..tp aku ada satu masalah iaitu kembar @ anak aku tak suka mkn apa yg dia tahu ibu nak cucu..nak cucu(susu) milo nak cucu bery.hai..anak ku jd nak memikat dia mkn aku pun masak resepi yg aku rasa confirm dia org suka.menu2 yg berunsur mee dan laksa dan kueh teow memang kegemaran dia org tp tak lah lagi2 klu jenis berkuah laju sikit mkn itu pun klu aku suapkan klu mkn sendiri adalah mkn suku tiga suku lagi main tabur atas meje aje.Bila aku tengok kak long tayang laksa aku pun teringatlah nak buatkan utk kembar jd pg smlm gak aku buat utk dia org laksa ni.alah sikit aje ada lah dpt 2 mangkuk buat betul2 utk dia org jd jgn mintak2 yer.Resepi aku senang aje

Kuah Lemak
5 ekor ikan sardin/selayang di rebus letak lah garam sikit @ kukus saiz kecik aje ikan ni
1/2 biji kelapa
2 cawan air @ mengikut keperluan lah
sehiris halia-ditumbuk
1 ulas bwg putih-ditumbuk
3 biji bwg merah-ditumbuk
sedikit lada hitam-ditumbuk
garam
gula
1 kpg asam keping
Cara-cara
Tumbuk semua bahan tumbuk lepas tu ambik isi ikan dan tumbuk sekali.kelapa di ambil santan kemudiam campurkan kesemua bahan dalam satu periuk dan masak menggunakan api yg perlahan dan di kacau2  sehingga mendidih bila dah mendidih bolehlah tutup api.sedia di hidangkan

Kalau sesapa suka ulam blh letak ulam timun,taugeh,kacang panjang
boleh juga tambah cili kisar,belacan.

Gambar ni versi utk anak2 kecik so takdelah ulam atau cili

CINNAMON ROLL

ni pun aku wat smlm gak sambil2 bancuh cekodok aku suruh BM aku uli roti ni memang best aku suka roti dan rasanya dah byk kali wat.resepi nanti lah aku cari dulu kat folder mana entah duduk nya.Buat pg tp mkn mlm he..he..sambil2 tengok berita sambil mkn roti ni minum teh.kita org waktu mkn nasi jarang waktu mlm selalunya sebelum maghrib sbb tu bila mlm2 kena masak2 mcm ni.sekali hadap aje roti ni yelah bukan byk pun.kembar pun bukan main suka lagi sbb aku letak mix fruit.

CINNAMON ROLL

sumber-dah lupa tp rasanya ros jintan manis

Bahan-bahan
200 gram tepung roti
4 gram dry yis or yis mauripan ( jgn lupa perap ngan air, tepung n gula sikit ye biar sampai berbuih)
air suam 86ml
1/2 sudu kecil garam
gula 30 gram
butter or marjerin 30 gram
sebiji telur kuning
klu ade pelembut roti leh letak sikit

utk inti
sedikit serbuk cinnamon
2 s/b gula perang klu takde gula putih pun leh
sedikit kismis hitam -gantikan dgn mixed fruit

1.mula-mula perap lah yis tu dan sediakan bahan yang lain
2.satukan semua bahan dan curahkan yis yg telah diperap tadi
3.uli hingga licin dan perap hingga 2 kali ganda, lebih kurang 60 minit lah...bila dah naik tu, tumbuk2 adunan dan uli sekejap.
4.terap adunan tadi tp jgn nipis lah...terap memanjang bentuk segi empat panjang ...tabur cinamon dan gula biar rata dan akhir sekali tabur kismis hitam, gulung doh tadi hingga jadi selinder panjang
5.selepas itu boleh dipotong 8 bahagian dan atur dlm loyang bulat, biar naik 2 kali ganda baru dibakar pada suhu 180 darjah selama 20 hingga 23 minit ikut keperangan roti tu lah...
6.bila dah angkat tu terus glis ngan butter atas dia, biar berkilat sikit n sejukkan atas redai dan bila sejuk, masukkan dlm plastic dan simpan dlm tuppaware utk mengekalkan kelembutan roti tu ye..

CUCUR JAGUNG DAN CARROT

Salam monday..salam mody klu yg keje hu..hu..tau2 seme org ada mood macam ni klu yg keje opis klu keje shif rasanya lagi mody kot sbb dulu aku pun keje shif gak dan memang tension bila weekend langsung tak blh cuti.off day lak kena pilih antara 5 ari dr senin ke jemaat aje hu..hu..sib baik skrg dah keje opis dah tp cuti ari ahad aje plak sabtu tak cuti.tapi itulah manusia tak pernah nak puas bg betis nak peha.dah lah layan sarapan kami anak beranak smlm.dah lama aku pikir apa nak buat dgn jangung frozen yg aku beli dah berkurun tu jd smlm dgn tindakan segera aku cuci pastu masuk blender masuk air sikit blend agak2 hancur aje.pastu masuk bilis masuk carrot sagat pastu bawang mayang tepung siap blh goreng.resepi tak yah lah aku main campak aje tp rasanya garing bila mkn panas2 bila dah sejuk rasanya lembut aje.kakak lak beria-ia mkn

Sabtu, 23 Oktober 2010

BESDAY GIVEAWAY CONTEST

http://denuanza.blogspot.com/2010/10/my-1st-ga.html#links

Hari ni aku telah termasuk ke satu blog ni yg mana dia ckp cuba mencari publisiti he..he..(jgn marah yer) takpe2 aku sokong bila lagi org nak kenal klu kita tak kenalkan diri kita ni he..he..so kiranya aku pun nak tumpang glemer gak ler sbb aku tengok follower aku tu slow aje(ke aku yg slow) Shieda kira tuan tanah nak ambik kesempatan gak ni.Ok kita terus ke niat asal tujuan N3 ni aku buat.Bkn lah sbb RM30 tp aku rasa mcm aku suka nak buat sambil2 nak tengok aku ada skill ke tak tp aku rasa sah2 kalah ni,yelah tengok aje gambar2 n3 aku pun hampeh sbb bergambar dgn hp aje.

Nama nya Shieda @ Cik Cida(FB) atau dulu aku panggil Nuanza(nama bunga katanya)Pada awal perkenalan kami hanya di dunia Fp yg skrg ni dah mula tunjukan kemalasan sbb selalu aje error tp dulu ni ler tempat yg paling glemer bg org2 spt aku dan Shieda.Tak lama lepas tu seme duk pakat wat blog plak termasuk aku konon2 nak wat back up bg resepi2 yg dah di cuba tp gaya2nya mcm ada org tutup terus aje fp nya.aku plak dah jd mcm suam2 kuku sbb jgn kata umah kayu umah banglo jarang2 aje aku duduk sbb aku suka duk hotel(fb) plak he..he..jgn mare yer.

Ok..ok..melalut2 aku ni benornya nak tunjuk teror ke tak wat kad ni sbb shieda nak sambut besday dia,klu aku buat kek dia pun pandai gak wat kek jd wat kad aje lah tp tu ler yg lemah smgt kit sbb aku bab2 editing ni memang fail terus lerr..tp mai kita tengok aku punya acu cuba try test jd dok

Khas buat Shieda moga persahabatan ini tidak berlalu begitu aje pasti ada detik-detik pertemuan yg bakal kita lalui .Kita memang punya minat dan citarasa yg agak sama jd aku dah tak tau apa lagi nak tulis walaupun tuan yg anjurkan contest ni kata sepatah dua kata tp aku ni dah terlebih kata he..he..sorry..apa mcm ada peluang tak.Aku buat sekadar suka-suka so kawan2 yg lain jgn kecik ati klu aku tak buat plak sbb ari ni aku terasa senang jd apa salah aku menjebakan diri utk buat benda ni.Shieda kita memang suka gambar kat atas tu sbb tu takde gambar masakan yer sbb kita suka tengok tayar beskal kempis tp jgn risau dah cover dgn kita punya gambar,

KEK GULA HANGUS


Akhirnya aku berjaya seperti mat gebu gak,ini adalah percubaan kali ke 3 klu tak silap aku.pestime buat guna resepi mat gebu 2nd time buat guna resepi shieda dan 3rd time guna resepi kak nor ganu.jd aku kira kena ikut org ganu gak ler.lain kali aku mintak resepi mama lak.sbb dulu mama wat jual gak kueh ni dan resepi nya tak perlu peram.T.Q very much seme mereka2 ini yg dulu2 tu bkn resepi salah tp aku yg tak reti kot.jd layan resepi dr kak nor ni.

KEK GULA HANGUS
sumber kak nor secubit garam

Bahan-bahan
125gm butter(tukar guna majerin)
4 bj telur A(ada telur saiz B jd letak 5 biji)
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula(kurangkan buat 1 cawan aje)
2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara
Cairkan butter dan biarkan sejuk.

Goreng gula hingga hancur dan masukkan  air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.(guna loyang bulat aje)
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.

* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2


updated:Nota dr sifu-sifu
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.

ni ler yg aku buat smlm,nampak rupa tak lawo tp mkn sedap bkn puji diri sendiri tp kenyataan kih..kih..

Khamis, 21 Oktober 2010

APPLE CRUMBLE BARS

Dah lama aku tengok resepi apple crumble bars ni tp tu lah nak buat tak terbuat2 lagi lah.Tp minggu lepas bila tengok hana buat lagi aku pun dah tak tahan terus buat gak so ni ler hasilnya.kembar ckp sedap lah buuu..so sape2 nak tau rasanya kenalah cuba memang sedap nak2 klu mkn baru masak garing2 sedapnya tp hana ckp sedap mkn sejuk,tak kisah lah atas citarasa masing2.so layan resepinya

APPLE CRUMBLE BARS

copy HANA

Bahan-bahan
Utk Crumble *loyang 18cm
150g tepung gandum -aku tambah lagi 50g nak bg lebih crumble he..he..
50g gula
110g butter sejuk dr peti ais
sedikit garam

Utk Inti
3 biji epal - kupas dan potong dadu
2 sudu mkn gula perang
1/2 sudu kecil serbuk cinnamon

Cara-cara
Satukan semua bhn crumble sehingga menjadi serbuk breadcrumb. ketepikan.
Dalam mangkuk lain, satukan semua inti dan gaul sebati. ketepikan. (boleh masak sebentar atas kuali jika suka)
Alas loyang dengan kertas baking supaya senang nak keluarkan.
Ambil separuh dr adunan crumb dan tekan padat di dasar loyang. Cucuk2kan dengan garfu kemudian bakar sekejap dlm 10minit.
Masukkan inti. Tutup inti dengan menaburkan lebihan crumb tadi.
Bakar lagi suhu 180 hingga kekuning2an. Sejukkan kemudian potong bar atau ikut suka.
Siap dihidang. Kalau suka makan sejuk, masukkan peti ais terlebih dahulu

Isnin, 18 Oktober 2010

OREN CAKE@LEMON CAKE

LEMON CAKE

copy ummizaihadi-homesweethome
Bahan:
100 gr butter
175 gr gula pasir (halus)
2 butir telur ayam (akak guna gred A)
4 sdm susu cair (low fat)
2 sdt baking powder
1/2 sdt soda bicarbonate
175 gr terigu (tepung gandum)
1 jeruk lemon (buah lemon)(ambil air, parut halus kulitnya)-tukar kpd oren sunkis

Cara membuat:
Siapkan loyang persegi ukuran 20x20x4 cm, oleskan margarine hingga rata. Taburi sedikit terigu (tepung gandum), ratakan...sisihkan
Kocok (Pukul) butter dan gula pasir hingga kental dan gula larut.Tambahkan telur satu persatu sambil terus kocok hingga rata.
Masukkan susu, air jeruk dan parutan kulit jeruk sambil terus dikocok hingga rata.
Tambahkan tepung terigu, baking powder dan baking soda, aduk rata. Tuang ke dalam loyang, ratakan.
Panggang (Bakar) dalam oven panas bersuhu 180 C selama 35 minit hingga matang dan berwarna kuning kecoklatan, angkat dan biarkan dingin

kek ni sedap kaya dgn rasa oren tp disebabkan terlebih bahan cecair jd kek ni penyek kat tengah.lain kali klu guna oren kena lebihkan sikit tepungnya

NEOPOLITAN STRAWBERRY LAYED CAKE

KEK NEOPOLITAN STRAWBERRY LAYED CAKE

Copy mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram tepung "Optima" (tepung kek segera)
3 biji telur + 1 putih telur (gred "A")
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 gram susu segar (mat guna susu cair)ikut mcm mat guna susu cair gak
1/2 camca teh esen vanilla
Sedikit pewarna makanan ungu-guna warna biru sbb takde warna ungu
Sedikit pewarna makanan merah jambu
Jem strawberry secukupnya (kalau dapat beli yang tanpa gula)-guna jem blueberry lagi best rasanya

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 180C, lenser loyang kek berukuran (10 x 10 x 1) inci dengan mentega, alas dasar loyang dengan kertas minyak, dan biar kertas berbaki kiri dan kanan supaya senang dikeluarkan nanti. Lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
Dalam mixing bowl satukan telur, tepung optima, susu dan esen vanilla, putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik, kembang dan pekat. Masukkan mentega cair dan gaul dengan kaedah kaup balik hingga rata.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian, 1 biar pada warna asal, 1 lagi dicampur dengan warna ungu dan 1 lagi dengan warna merah jambu. Tuang sesenduk adunan warna asal tadi di tengah2 loyang kek, kemudian atasnya dituang sesenduk warna merah jambu dan akhir sekali sesenduk warna ungu, lapiskan bergilir2 hingga selesai.
Senget2kan loyang sedikit bagi meratakan adunan. Lorekkan adunan tadi dengan hujung pisau, dari penjuru loyang ke penjuru satu lagi. Buat sama untuk penjuru yang lain. Bakar 25 minit atau hingga masak. Keluarkan kek, dan alih ke atas jaringan, sejukkan.
tanggalkan kertas pengalasnya, potong kek kepada 3 bahagian sama besar, sapu jem strawberry tadi dan lapiskan. Buat sama untuk lapisan satu lagi. tekan perlahan2 supaya lekat. Kemaskan tepi2nya, potong dan boleh hidangkan....

CATATAN MAT GEBU :- Dalam gambar tu mat potong kek tadi kepada 3 bahagian sama besar yang setiap satu berukuran (8 x 3) inci. Dan ada berlebih 1 inci. Boleh juga dipotong ikut saiz yang ada ingin kan sebelum melapisnya dengan jem pilihan untuk mengelakkan kek berbaki...Selamat mencuba

STRAWBERRY SMOOTIES


STRAWBERRY SMOOTIES

bahan-bahan
buah strawbery
susu pekat
air secukupnya
ais

masukkan kesemua bahan2 dlm blender.blend sampai strawberry hancur dan boleh lah di hidangkan lagi best klu ada ais krim

ROTI KISMIS PRUNE QUAKER OAT

ROTI KISMIS PURNE QUAKER OAT

copy ROS-jintanmanis

Bahan-bahan ( satu sandwish loaf )-aku buat bun
250 gram tepung roti
1 biji telur
1/2 cawan kismis-tukar dgn mixed fruit yg ada kismis,kulit limau,ceri lagi best
1/2 cawan quarker oat
4 biji dry prune ( dipotong nipis)
140ml susu segar @ air suam
4 gram yis ( 1 sudu kecil)
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread softner atau bread improver

Cara-cara
1. Kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan, kecuali kismis dan hirisan prune, kemudian pilih menu Dough dan On je, jika takde BM, masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
2. Bila doh dah lembut dan elastik baru masukkan kismis dan hirisan prune tadi, uli lagi. Kalau takde BM boleh guna cara saya ni Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Bahagi doh pada dua bahagian dan lipat tiga, letak di dalam sandwish loaf. Biarkan naik sekali lagi, spray dengan air Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit.
4.Bila dah siap dibakar keluarkan dari oven dan glis dengan marjerin, untuk mendapatkan permukaan yang berkilat.
5.potong roti sandwish ikut kepingan yang disukai, tak kisah nak potong 8 ke 6 ke 5 ke jangan terlalu nipis ye.
6.kalau doh nak dijadikan bun boleh juga, tapi kena kurangkan masa membarkar tu jadikan 20 atau 18 minit je, yang pastinya roti ni memang mengenyangkan. Selamat Mencuba.

roti yg sedap dan cepat kenyang memang sesuai klu sape2 nak wat sarapan

RICH OREO CHOC BROWNIES

RICH OREO CHOC BROWNIES

Source : AlongRoz
copy maklangazie.blogspot

INGREDIENTS:
225g Butter
240g Cooking Chocolate
3 Large Eggs
1 tsp Coffee Powder-tukar guna 3 in 1 kat umah takde stok coffe powder
1 tsp Essence Vanilla
250g Castor Sugar
60g Flour*
40g Cocoa Powder*
1/2 tbsp BP*
1 tsp Salt* (* mixed together)
1 1/2 packs Oreos Cookies - break & mix with 15g Flour-guna 1 pack aje
(1 pack = 137g but no need to be so accurate)

METHOD:
1. Melt chocolate & add butter.
Stir until smooth.
2. Whisk eggs, coffee, EV & sugar until smooth.
Add in chocolate mixture & stir well.
Fold in flour mixture until well mixed.
Finally fold in Oreos.
3. Bake 170C for 45 min.

Rabu, 13 Oktober 2010

LASAGNA

LASAGNA

copy ishamizu.fotopages

Bahan-bahan:
3-5 sudu besar minyak masak
1 biji bawang besar (kita gelar bawang besar putih, ada org panggil bawang india)
1 paket ayam/daging kisar (dicuci dan ditos)
1 botol besar lasagna/traditional prego/dolmino/any tomato paste will do... (ibu guna tradisonal cendawan kimball)
Lasagna sheets (depends how big is ur moulder)
Oregano herb secukup rasa
Grated cheese (lg byk lg sedap! )
Cara-cara:

1. Panaskan minyak masak dlm periuk, tumiskan bawang besar putih yg dipotong dadu/hiris
2. Setelah naik baunya, masukkan ayam/daging kisar dan biarkan sehingga ia empuk.
3. Setelah daging empuk, tuangkan lasagna tomato paste ke dlm periuk dan gaul sebati selama 5-10mins.
4. Ambil acuan, (kte guna tray oven je ), susun lasagna sheet sehingga meliputi permukaan acuan.
5.Tuangkan kuah yg dimasak td ke dlm acuan dan sekali lg pastikan ia menutupi semua lasagna sheet.
6. Taburkan sedikit oregano herb dan secukup grated cheese.
7.Ulang step 4-6 sehingga penuh acuan.
8. MAsak dlm oven pd suhu 140c selama 40mins

TIRAMISU

TIRAMISU

Sumber Chef Hanieliza
Copy http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2009/12/tiramisu.html

Bahan A:-
24 keping biskut tiramisu
250 gm cream cheese
150 ml yogurt asli (plain yogurt)
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan air *
1 sk. nescafe * (dibancuh bersama)
serbuk koko secukupnya (*akak guna Vouchelle)
Bahan B:-
150 ml air
1 sb. serbuk agar-agar
Cara-Cara:-
Susunkan 12 keping biskut tiramisu dalam loyang yang sesuai.
Basahkan biskkut tadi dengan air nescafe.
Pukul keju dan gula hingga gebu.
Masukkan yogurt dan pukul lagi hingga rata dan sebati.
Masak bahan B hingga mendidih dan masukan dalam adunan, kacau rata.
Sapukan sebahagian adunan keju ke atas biskut tadi.
Ulang lagi dengan menyusun baki biskut di atas keju pula (*akak ayak serbuk koko dulu atas keju sebelum susun lagi biskut di atasnya)
Lapiskan pula baki keju tadi di atas lapisan biskut yang akhir.
Ayakkkan rata-rata serbuk koko atas permukaan atas keju.
Sejukkan beberapa jam di dalam fridge sebelum dihidangkan

NASI ASWAN

NASI ASWAN (Resepi Chef Asmah Laili)

Sumber : Aidah
Copy kak ummizaihadi yg sambut besday hari ni

Bahan-Bahan:
(yang bertanda * dalam column tu, sukatan bahan ikut 2 cawan beras)
1 kilo beras Basmati (cuci bersih dan rendam selama 10 minit)
Air mengikut paras beras (* akak masak 2 cawan beras, airnya letak 3 cawan)
1 ekor ayam - potong ikut suka (*4 ketul ayam)
5 biji bawang besar - potong dadu (*akak guna 1 biji bawang besar)
8 ulas bwg putih - dicincang (*akak letak 2 ulas)
2 jari halia muda - dihiris (* akak letak 2 cm)
10 biji tomato segar - dipotong dadu (*akak kisar 2 biji tomato sederhana)
1 tin kecil tomato puree (*akak letak 2 sudu besar)
10 biji buah pelaga -dipecahkan (*2 biji)
5 kuntum bunga cengkih (*2 kuntum)
5 cm kayu manis (* 1 inci )
1 sudu teh serbuk lada putih (*1/4 sudu teh/secubit dua)
1 cawan minyak conola - (*akak guna 2 sb. butter)
1/2 cawan hirisan daun ketumbar (* akak x hiris pun, letak je 2 3 btg gitu)
1/2 caw daun pudina (* 1 sudu besar )
garam secukup rasa

Bahan hiasan untuk ditabur:(semua bahan hiasan tak letak sbb dah terlupa nak letak he..he..)
1/2 cawan bawang goreng
1/2 caw hirisan badam goreng (* akak x letak, ganti raisins)
1/2 caw gajus goreng (*akak x letak pun)

Cara-Cara:-
Dalam periuk (bukan rice cooker), panaskan minyak/butter, tumiskan cengkih, pelaga dan kulit kayu manis hingga naik aromanya.
Masukkan bahan2 dadu dan masaklah selama 5 - 10 minit.3.
Kemudian masukkan ayam, tomato puree, garam, lada putih , daun ketumbar dan daun pudina. (*akak letak daun ketumbar dan daun pudina, selepas ayam betul2 masak)
Gaul rata hingga ayamnya 3/4 masak. (sy tambah sedikit air kerana kuahnya agak pekat).
Keluarkan sosnya dan ketepikan untuk dimasukkan semula dalam nasi nanti.
Tinggalkan sedikit dan masak lagi ayam hingga empuk.
Tuangkan beras ke dalam periuk eletrik (rice cooker).
Tuangkan air ikut sukatan, masukkan sekali sos yg dikeluarkan tadi dan kacau rata.
Masukkan garam dan tanak nasi sehingga masak

ROTI BUNGA

Resepi basic doh roti utk pelbagai jenis resepi dan bun amat mudah dan yg penting lembut dan sedap

BASIC BREAD RECIPE (Roshayati Johari)

Ingredients :
(A)
500g bread flour/high protein flour
100g sugar
1 teaspoon salt
30g milk powder
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional)
4 teaspoons instant dry yeast

(B)
250ml water
1 egg (lightly beaten)

(C)
40g butter
40g shortening
Method :

1. Mix well all ingredients in (A)
2. Add (B) into (A) and knead till smooth.
3. Add (C) and continue kneading till smooth and shiny and dough does not stick to your hand.
4. Leave to prove for 30 - 40 minutes.
5. Punch down the dough to let the air out.
6. Divide the dough according to the weight you wish. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
7. Shape accordingly.
8. Leave to prove for 40 minutes - 1 hour.
9. Preheat oven 180C. Bake till golden brown. (about 15 minutes)
setelah masak blh lah hiaskan dgn mayonis dan juga sos cili klu nak mkn kosong macam tu aje pun blh

DAGING HITAM MANIS BEREMPAH

DAGING HITAM MANIS BEREMPAH

secubitgaramnor67.blogspot
300gm daging batang pinang ~dihiris nipis dan toskan

bahan A
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu teh serbuk lada hitam ~ lebihkan jika nk lebih pedas
~~~~~~~~~
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 in halia ~ ditumbuk
1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
1 bj cili merah ~ dihiris
1 bj tomato ~ dipotong 6 atau 8
minyak
~~~~~~~~~
bahan B
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh cuka atau perahan limau nipis

Gaul daging dgn bahan A dan perap lebih kurang 1/2 jam.
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan halia.
Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 dr bawang besar dan cili merah.
Goreng seketika hingga wangi dan masukkan daging yg dah diperap tadi.
Kacau2 daging dan goreng lebih kurang 10 min hingga air daging keluar.
(Jika guna daging batang pinang tak perlu ditambah air tp kalau guna daging biasa bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air utk mengempukkan daging)
Masukkan bahan B dan biarkan masak hingga kuah hampir kering. (bolehlah dimasukkan garam dan gula secukup rasa jika perlu)
Masukkan lebihan bawang besar dan cili merah serta tomato.
Kacau sekejap dan boleh lah dihidangkan panas2

*aku ada tambah kacang panjang sikit kat dlm daging tu

Jumaat, 8 Oktober 2010

MATCHA MARBLE CAKE

MATCHA MARBLE CAKE

MAT GEBU

BAHAN-BAHANNYA :-)
140 g mentega
2 biji telur gred A
120 g gula halus
120 g tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
60 g serbuk badam
2 camca besar serbuk teh hijau (mat guna 1 camca besar je..hehehe, jimat u!)
2 camca besar air panas

CARA MEMBUATNYA :-)

Satukan serbuk teh hijau dengan air panas dan kacau rata hingga menjadi paste. Satukan tepung yang diayak bersama serbuk badam, gaul rata. Ketepikan.
Putar mentega dan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga adunan kembang.
Pada speed perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata. Cedok keluar 1/3 adunan dan bancuh dengan paste teh hijau, kacau hingga sebati.
Dalam tin yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas, tuang adunan kosong dan diikuti adunan teh hijau, pusing dengan chopstick untuk mendapat kesan marble.
Bakar 180C selama 40 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan...

CHOCOLATE MINT CAKE

CHOCOLATE MINT CAKE

ummizaihadi-homesweethome

Bahan:- (loyang bulat 8 inci)
200 gm tepung naik sendiri
230 gm mentega
220 gm gula kastor
230 gm telor (*ummi letak 4 biji saiz B)
3 gm esen vanila (1 sudu teh)
30 gm serbuk koko (*ummi tambah lg 1 sudu teh emulco paste)
50 gm susu segar
beberapa titis pewarna hijau
beberapa titis esen peppermint

Cara Membuat:-
Panaskan oven pada suhu 180 C. (*ummi set oven 165C).
Sapu butter pada loyang dan alaskan kertas baking di dasar dan bahagian tepinya.
Dalam mangkuk, pukul tepung dengan mentega hingga jadi pes yang sebati (hati-hati ketika memukul, tepung akan sedikit naik berdebu). Ketepikan.
Dalam mangkuk lain, pukul telor dan gula hingga likat.
Masukkan adunan ini dan esen vanila ke dalam adunan tepung tadi. Pukul hingga sebati dan kembang.
Bahagi dua adunan - satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan susu segar, manakala satu bahagian lagi dicampurkan pewarna hijau dan esen peppermint.
Letakkan 2 sudu besar adunan coklat di bahagian tengah loyang dan kemudian letakkan pula 2 sudu besar adunan hijau di atas adunan coklat tadi.
Buatlah secara berselang seli hingga habis.
Kemudian hentakkan sedikit loyang sebelum dimasukkan ke dalam oven dan bakar selama 45 - 50 minit.

Bahan Topping Honey Choc Fudge:-
150 gm coklat masakan
30 gm fresh cream
30 gm mentega
15 gm madu (2 sudu besar)

Cara Menyediakan:-
Campurkan kesemua bahan dan cairkan secara "double boiler" sambil dikacau selama 5 - 10 minit hingga fudge sebati.
Sapukan fudge yang masih setengah panas di atas dan tepi kek.

Selasa, 5 Oktober 2010

KEK PISANG ALA INGGERIS

KEK PISANG ALA INGGERIS


copy waheedeana77.blogspot
Bahan-bahan;

180 gm tepung (yatt gunakan 90gm tepung gandum dan 90 gm tepung cake)
70 gm butter
2 biji pisang di lenyek ( besar satu jengkal jari, kalu pisang pendek tambah satu lg)
1 biji telur(letak 2 biji sbb mcm keras sgt lah)
3 sudu besar gula putih
2 besar gula perang
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu esen vanilla
sedikit pisang potong
serbuk kayu manis(tak letak sbb mcm tak best aje klu letak)
sedikit gula pasir
Cara-caranya;

Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi, kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, blend lg. akhir sekali masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat . Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun kan pisang seperti gambar di atas dan taburkan serbuk kayu manis di atasnya. Bakar selama 45 minit. Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru di potong

DAGING MASAK MERAH

Cari punya cari mana letak resepi ni last2 aku jumpa kat umah tokey muffin tu rupanya.takpe lah janji jumpa gak resepi yg aku rasa memang mudah utk aku ni.Skrg aku dah tukar cara beli brg basah kat umah.Tiap kali aku gi tesco atau jusco aku beli siap2 daging yg letak dlm tray plastik tu yg siap paket2 tu dan siap potong2 sbb aku klu nak masak cuma cuci aku dan lagi satu daging jenis mcm tu lembut sbb tu rege nya mahal sikit tp utk setakat aku 4 beranak ni memang dah cukup 1 bekas tu sekali masak.

DAGING MERAH ALA THAI

Copy dr  izahdaut.blogspot walaupun resepi asalnya aku tengok dekat dapur hana tp cari punya cari tak jumpa pulak so izah kita copy umah awak yer
Bahan-bahan
1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
Sedikit sos tiram
Sedikit sos ikan (thailand mari)
Sedikit sos tomato
hana tmbh halia ketuk kita pun letak gak
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)
*lada bagla-ini sendiri tambah
*kacang panjang-yg ni pun tambah gak

Cara-cara
Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
Tumis bawang putih n halia sampai naik bau, masukkan cili giling.
Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi


aku memang suka lauk ni lah kira peberet gak ni sbb tiap kali gi mkn kat kedai aku mesti ada order lauk ni.

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...