DAPUR KECIL KU

Jumaat, 8 Januari 2010

MEE KARI


MEE KARI

MEE KARI


1 biji santan

1 kerat kulit kayu manis

3 biji buah pelaga

sedikit buah keras

1 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

1 senduk rempah kari

200 g isi ayam

1 kilo kerang

1 pack fish cake

1 pack fish ball

1 pack kecil tahu goreng

200 g udang basah(tak bubuh tak ada stock)

minyak utk tumis

Daun kari

garam,gula &perasa

mee kuning

sayur -sawi,kacang panjang & taugeh



Tumis dulu kulit kayu manis& buah pelaga kemudian masukkan bawang mesin&buah keras kacau sebentar kemudian masukkan rempah kari kacau tambahkan sedikit air supaya tidak hangit.biarkan rempah garing.masukkan daun kari biarkan sebentar.masukkan ayam kacau kemudian boleh masukkan air biar ia reneh sekejap baru masukkan santan.tunggu sampai kuah pecah minyak baru masukkan kerang,udang,fish ball,fish cake dan tahu.masukkan garam gula dan perasa.renehkan sebentar.sedia di hidang taburkan sedikit bawang gorenglag ngam rasanya

sayur dan mee celur dahulu.jgn campur dlm kuah nanti cepat basi ok

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...