DAPUR KECIL KU

Sabtu, 27 Ogos 2011

TAT NENAS




TART NENAS


sumber: kak Anymz

bahan2 pastri

4 oz butter- 115 gram

4oz minyak sapi- 115 gram

1 biji telur gred B

1 lb tepung gandum-450 gram

sedikit garam

air sejuk



cara

Pecahkan telur di dalam bekas adunan,

Masukkan butter dan minyak sapi

Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk

Masukkan tepung sedikit demi sedikit.

Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.

Guna acuan seperti gambar di bawah.

Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.

Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.

Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min



Untuk Inti Puan2 boleh gunakan seperti biasa.samada yang buat sendiri atau yang segera yang sedia ada di kedai2 jualan bakery.



Akak biasa buat *IZah guna readymade

10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya

3 kampit gula

sedikit pewarna kuning



cara

kacau nenas dan gula

Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.

Kacau hingga kering dgn api yang perlahan



Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...