DAPUR KECIL KU

Ahad, 19 September 2010

JAPANESE GREEN TEA BREAD

Salam Aidilfitri..
dah lama tak masuk n3 rasa rindu pulak jd utk hilang rindu kita tayang roti green tea ni.
Resepi ambik dr fp mamafami yg memang teror bab2 roti yg bercolour2 ni.roti ni memang sesuai utk minum petang atau buat sarapan.Aku buat roti ni utk sarapan jumaat lepas lepas tu bawak gi PJ sekali utk makcik ku.T.Q mamafami utk resepi ni.adunan ni blh dpt dlm 20 biji bun saiz mcm kat kedai lah jd klu sesapa nak try blh tengok resepi bawah ni.

JAPANESE GREEN TEA BREAD
Source : Mr Alex Goh
copy mamafami
Ingredients :

(A)
400g bread flour
100g plain flour
75g sugar
8g salt
8g green tea powder (I put about 2 1/2 teaspoons)
1 tablespoon milk powder
4 teaspoons instant dried yeast

(B)
2 eggs
200ml cold water (I put lukewarm water)

(C)
60g butter (I used margarine)

(D)
pinch of black sesame seed

Red Bean Filling (I used the readymade red bean paste from the bakery supplies shop)

(A)

150g red beans
800g water

(B)

150g sugar

(C)

40g butter

Method :

1. Mix (A) till well blended. Add (B) and mix to form a dough.

2. Add (C), continue to mix to form a smooth and elastic dough.

3. Mould it into a ball. Place in a bowl and cover with clear film (I wrapped the bowl with a clean plastic bag). Let it prove in a warm place for 45 minutes or until it doubles its size.

4. Divide the dough into 60g pieces and shape them into balls, then let them rest for 10 minutes.

5. Flatten the dough and place the filling in the centre and shape them into balls. Place the dough onto a baking tray.

6. Let them prove for 45 to 60 minutes or till they double in size.

7. Brush with egg wash and sprinkle some black sesame seed on top. Bake in a preheated ove at 190 C for 12 - 15 minutes. Serve.

To prepare the filling :

1. Boil (A) till soft.

2. Discard water, add (B) and cook till thick.

3. Add (C) and continue to cook till thick. Allow to cool. Set aside.


Ini versi alihbahasa copy dr mamafami gak
 
ROTI TEH HIJAU JEPUN
Sumber : Mr Alex Goh
Bahan-bahan :

(A)

400g tepung roti

100g tepung gandum

75g gula

8g garam

8g serbuk teh hijau (lebih kurang 2 1/2 sudu teh)

1 sudu besar susu tepung

4 sudu kecil yis segera

(B)

2 telur

200ml air sejuk (mama gunakan air suam)

(C)

60g mentega (mama gunakan majerin)

(D)

secubit bijan hitam /ibu guna kuaci

Inti Kacang Merah (Mama gunakan inti yang dibeli di kedai barangan kuih)

(A)

150g kacang merah

800g air

(B)

150g gula

(C)

40g mentega



Kaedah penyediaan :


1. Adun (A) sehingga sebati. Tambah (B) dan uli sehingga menjadi doh.

2. Campur (C) dan terus menguli sehingga doh menjadi lembut dan kenyal.

3. Bentukkan menjadi bebola. Letakkan dalam mangkuk dan tutup dengan plastik. Biar ia naik di tempat yang panas selama 45 minit atau berganda saiznya.

4. Bahagikan doh menjadi 60g satu dan bentukkan menjadi bebola dan rehatkan selama 10 minit.

5. Ratakan bebola. Bubuh inti kacang merah dan bentukkan ia menjadi bebola lagi. Alaskan dengan kertas pembakar.

6. Biarkan ia naik selama 45 hingga 60 minit atau berganda saiznya.

7. Sapu dengan telur dan taur sedikit bijan hitam di permukaan. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190 C selama 12 hingga 15 minit

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...