DAPUR KECIL KU

Sabtu, 22 Januari 2011

CINCANG KAMBING

Ini resepi tertinggal keretapi sbb nya aku masak masa bulan lepas lagi tp tak sempat2 nak masuk citer jd sementara ada masa ni aku masuk dulu yer.


CINCANG KAMBING
Sumber : Mingguan Wanita - Sajian  Selera(Restoran Maju Garuda-Kg Baru)

Bahan-bahan
1kg daging kambing -potong
1kg santan

Bahan Rencah
1 1/2 sudu besar bawang merah yg telah ditumbuk
1 sudu besar halia
2 sudu besar serbuk kari kambing(guna serbuk kari babas aje)
1 sudu kecil lada putih
 2-3 sudu besar cili giling
10 kuntum cengkih
2 btg serai
2 helai daun kunyit,daun limau purut dan daun salam
4 kuntum bunga lawang
2 sudu susu pekat manis
minyak utk menumis

Cara-cara
1-Tumis semua bahan rencah sehingga wangi
2-Masukkan daging kambing dan kacau hingga mesra dan sehingga keluar minyak
3-Masukkan santan dan masak sehingga mendidih.Kacau selalu agar tidak pecah minyak
4-Setelah daging hampir masak,masukkan susu pekat manis supaya daging tidak berbau hamis

memang sedap sgt2 resepi ni kena aje dgn selera kami sekeluarga.rasa2nya resepi ni pun blh tukar guna daging lembu tp nak lebih kaw kena campur tulang sikit baru ada umphhh..

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...