DAPUR KECIL KU

Rabu, 24 November 2010

RED VELVET

Salam rabu semua...
Dah lama tak baking jd tangan aku jd mcm gatal2 aje mcm serba tak kena aje itu lah aku bila dlm seminggu tak baking mcm2 ada rasa padahal bkn lah aku mkn sgt pun cuma rasa nak buat aje.Itu pasal klu org tempah aku sukeee he..he..sbb hobi aku ada org suke.Bkn pasal $$$ yg menjadi ukuran janji hobi aku berjalan itu yg penting.Klu seminggu tak baking dah mcm org meroyan aku ni hai teruk betul..jd ahad lepas sblm gi carnival tu pg2 subuh lagi aku masak sambil baking kek red velvet almaklum lah nak gi tempat red carpet jd menu kek pun 'si baldu merah' auuu mengancam aje bunyi nya he..he.. mai2 tengok apa jd dgn si baldu ku itu

baru masak ni masih suam2 lagi tp tak sabar nak rasa jd aku potong gak.color merah kureng sikit yg lebih nampak koko aje.

Ingat nak letak bc tp penyakit M dtg di tambah aku tak cukup masa nak bersiap2 nak kuar jd letak aje filling bluebery + bc sedap rupanya.jd klu sape2 nak kek coklat yg lain dr biasa inilah dia keknya.
Sebenarnya dah byk kali aku tergoda tapi tak terbuat lg cuma lepas tengok kat dapur comelku aku terus terbuat lah.kita c&p aje yer.

Red Velvet

dapurcomelku.blogspot
Bahan-bahan
5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright - akak guna 2 sudu makan je
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - akak guna baking powder
1 sudu makan cuka makan

Cara-caranya:

1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

Nota: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.

Filling:
500gram blueberry filling

Krim:(tak buat guna bc aje)
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar

Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).


Topping:
30biji coklat feraro


Nota:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan

1 ulasan:

Anna Qawina berkata...

hai Ida...samala kita kalo sari tk maintepung mmg rasa semacam je, seram sejuk pun ada kan..hahaha...tp puas hati bila tgk hasilnya...

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...