DAPUR KECIL KU

Isnin, 4 Julai 2011

PAU AYAM

Salam.
Hari permulaan utk minggu yg baru.biasalah mood mcm malas ada begap pun ada dan dlm kepala mula dtg idea gi jumpa doc pun blh ni ada sakit sikit2 suara pun dah ala2 ella aje tp bila ingt itu semua kerja org malas nanti dah betul2 sakit teruk lg susah jd kuatkan semangat gi keje sbb ibu dan bapa adalah contoh utk anak2 klu mak dan bapaknya malas anak lagilah berganda2 malasnya betul tak.Ingat...kita yg mencorakan anak2 dari dia baby tp klu dah dr baby manjakan sgt memang naik lemak lah.
Aku ni apa ke hal citer pasal anak pulak yer...he..he..kisah anak2 lah pg ni kat MHI.aku ni sebelum gi keje pg2 bukan tv dulu tengok dan dengar apa isu semasa dan terkini.biasanya aku on aje tv lepas tu buat lah apa2 keje kira mcm dengar radio lah.sekurang2nya tau gak apa2 isu semasa skrg ni dan dengar berita2 terkini.Rutin aku klu hari keje bangun jam 5.30pg atau 6 pg(ni kira dah malas lah) mandi solat semua buka tv dlm 6.15 klu time ni ada lah rancangan ulang tayang 6.30 MHI kul 7pg berita (wahhh mcm dah hafal jadual siaran pulak)tp skrg ni mari kita tengok aku punya pau ayam ni dulu.sedap klu mkn panas2 buat ni pun masa ari aku ambik mc.doc bg mc suruh rehat yg aku blk umah cari resepi he..he..sib baik dah ok sakitnya.alah sakit org malas mcm tu lah sakit sikit aje yg M tu aje yg byk.Resepi ni dr my resepi yg di sumbangkan oleh yani yg memang glamour klu kat my resepi.kebanyakan resepi yani semua best2 belaka.


PAU
sumber http://www.myresipi.com/top/detail/1108

Bahan-bahan ( 8 biji )

300g tepung gandum
6g baking powder
2g garam
162g air suam
6g dry yeast
30g gula halus
18g lemak sayur

Cara-cara
1.Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata. +2.Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.
3.Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
4.Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentu bulat.
5.Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
6.Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.
7.Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
8.Ambik sebiji doh, canaikan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
9.Utk inti tu, boleh rujuk resepi pau dr mat gebu or pau kari ayam dr jun atau boleh juga letak apa saja inti ikut kesukaan masing-masing.
10.Saya letak inti krim coklat dan juga sardin. (Abihkan stok yg ada sebenarnya ni.. so takde sukatan yg spesifik utk inti)
11.Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
12.Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan
 

3 ulasan:

izahdaut berkata...

akak ida.. ni resepi kak yani kan.. saya pun suke ni.. gebu naiknya

Deliah's Deli berkata...

putih melepak pau ayam ni..mkn panas2 sedap! :)

Mamasya berkata...

Hari isnin mmg hari yg tak best..permulaan minggu mcm2 nak kena buat.nengok pau Ida tu nampak gebus..besar molek.
re; Ida famili akak org biasa2 saja tp bila dok luar negara ni apa2 xtvt yg melibatkan M'sia selalu join..barulah sesama M'sia boleh mesra.

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...