DAPUR KECIL KU

Isnin, 17 Mei 2010

MARBLE RONA RONI

MARBLE RONA RONI

Sumber : KAK ZA~AININDELIGHT
Bahan A
200gm butter/majerin

200gm gula castor

Bahan B

4 biji telur ( saiz B )

50ml susu cair

50 ml air sejuk dari peti ais

1 sudu kecil esen rose ( dapat idea ni bila biras I guna esen ros untuk buat biskut raya tahun lepas… )

Bahan C

200gm tepung gandum ( atau Self Raising Flour )

1 sudu kecil baking powder ( tak payah letak kalau guna Self Raising Flour )

Bahan D

Pewarna merah, hijau dan kuning.

- Pukul Bahan A hingga kembang ( lebih kurang 5 minit )

- Campurkan semua Bahan B dan pukul sedikit, masukkan ke dalam Bahan A. Pukul hingga gebu ( lebih kurang 5 minit )

- Ayak Bahan C. Perlahankan “speed” kepada nombor 1. Masukkan Bahan C ke dalam adunan tadi dan kacau hingga rata saja. ( jangan pukul lama, kek akan merekah )

- Bahagi tiga adunan, masukkan pewarna dan kacau rata.

- Sapu shortening atau butter di sekeliling baking tin. ( I tak alas dengan kertas minyak kalau guna shortening )

- Letakkan 3 sudu besar adunan kuning di tengah baking tin, kemudian letakkan 3 sudu besar adunan merah dan diikuti dengan 3 sudu besar adunan hijau.

- Ulangi proses di atas hingga habis. Tak perlu lorek dengan lidi, Cuma hentakkan baking tin 2 kali untuk ratakan adunan.

- Panaskan oven pada suhu 175 darjah, bakar 45minit. ( bergantung pada oven masing-masing )

- Sebaik sahaja masak, kek akan renggang dari baking tin, cucuk dengan lidi di tengah. Kalau lidi bersih, bermakna kek sudah masak.

- Sejukkan kek selama 15-20 minit, baru dikeluarkan dari baking tin.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...