DAPUR KECIL KU

Isnin, 31 Mei 2010

ROTI BENGGALI

ROTI BENGGALI

MYRESIPI
http://www.myresipi.com/top/detail/3750

Bahan-bahan ( 4 orang makan )
· Bahan A
· 350g tepung roti
· 1 sudu besar shortening
· secubit garam

· Bahan B
· 120 - 160 ml air suam
· 1 sudu makan yis serbuk
· 2 sudu makan gula castor

Cara-cara
1. Bahan B digaul bersama
2. Semua Bahan A digaul sebentar
3. Campur bahan A dan B, uli hingga licin dan lembut.
4. Perap hingga naik 2 kali ganda. kira2 30 - 40 minit
5. Kemudian tumbuk2 untuk keluarkan angin, Bahagi 2 hanagian dan susun dalam bekas yang telah digriskan.
6. Perap lagi hingga naik 2x ganda sumula. Bakar 180 c selama 20-30 minit
7. Air tu cuba sikit dulu takut terlembik adunan.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...