DAPUR KECIL KU

Selasa, 4 Mei 2010

AYAM GOLEK MADU

AYAM GOLEK MADU

copy shima
ayam 1 ekor - dibersihkan & ikat kaki dia ( bkn takut ayam lari tp xmo dia terkangkang dok molek! )

bahan perap:

4 ulas bwg merah - kisar

3 ulas bwg putih - kisar

1-2 biji cili merah - kisar

2 inchi halia - kisar

3-4 batang serai - kisar

1/3 cwn santan pekat

4-5 s/b madu

2-3 s/b tomato sauce

2-3 s/b chilli sauce

sedikit garam

3 s/b butter - utk tumis

2 s/b minyak bijan - utk tumis



CARA:

1. ayam dikukus dahulu sampai separuh masak...

2. sementara tu, panaskan minyak bijan + butter sampai cair..

3. tumis bhn2 kisar sampai wangi & garing

4. masukkan santan...madu & soso cili & tomato...

5. kacau lg adjust rasa...masak sampai pekat

6. lumurkan bhn2 perap ni ke atas ayam perap 5 jam (lg lama lg sedap)

7. bakar dlm oven sampai masak...20min terakhir setkan oven kpd grill tuk dpatkan kulit ayam yg garing2 sedikit...sesekali sapukan lebihan bhn2 perap ke atas ayam. hidang bersama nasi.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...