DAPUR KECIL KU

Khamis, 12 Ogos 2010

TALAM SUJI

TALAM SUJI


Lapis bawah :

1 cawan tepung suji

3 cawan santan cair

1/2 cawan gula pasir (atau secukup rasa)

sedikit garam

sedikit pewarna kuning



Lapis atas :

3 cawan santan pekat

1 cawan tepung beras

1/2 cawan gula merah

garam

Cara:

1. Bancuh bahan lapisan bawah hingga rata. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk (aku guna kuali) dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat. Kacau gunakan whisker utk dapatkan hasil kuih yg licin & halus (tak berketul2).

2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit

3. Masak gula merah dgn 1 cawan santan sambil dikacau2 hingga gula larut. Tapiskan. Adunkan semua bahan2 lapisan atas & lebihan santan tadi hingga rata.

4. Masakkan sekejap hingga naik wap dan akak pekat dan tuangkan atas lapis bawah.

5. Kukus lagi selama 20 minit. Sejukkan dan potong.

(Note: kalau buat 1 ½ adunan mcm aku... sila lebihkan masa mengukus ye

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...