AYAM PANGGANG ALA BANGKOK
Sumber: Ummi Kuantan
Sumber asal : Majalah SAJI
copy kak nor secubit garam
Bahan:-
1 ekor ayam - potong 2 (*akak potong 6 bhg.)
15 gm kunyit. (akak letak 2 cm)
80 gm serai (akak letak 3 btg)
30 gm bawang putih (akak letak 3 ulas)
20 gm batang ketumbar
10 gm serbuk lada putih (*akak letak lada putih biji yg dikisar)
Bahan Perapan:-
30 gm sos cili (*akak letak 2 sb. cili kisar)
15 gm sos ikan (letak 1 sudu besar)
20 gm pati ayam (*akak xda stok, letak yg serbuk 1 kiub)
4 gm sos tiram (letak 2 sudu besar)
35 gm gula (letak 2 sudu besar) ~ k.nor letak 1 sb jer sbb dah letak madu
50 ml santan
1 sudu besar madu
10 gm garam
Bahan Sos:-(tak buat pun guna sos thailand yg dlm botol tu aje)
30 gm cili merah - cincang halus (akak letak 3 tangkai)
15 gm bawang putih - cincang
50 gm cuka (letak 3 sudu besar)
1 sk. sos ikan
15 gm air gula (akak letak gula 2 sb + air panas sikit)
6 tangkai cili padi -cincang halus
Cara-Cara:-
Bersihkan ayam dan toskan airnya.
Kisar lumat kunyit, serai, bawang putih, batang ketumbar dan lada putih.
Kemudian gaulkan kesemua bahan perapan dengan bahan kisar. Perap ayam selama satu jam.
Kemudian panggang ayam selama 20 minit di dalam ketuhar (akak tambah masa agar ayam kelihatan sedikit garing). Balik-balikkan ayam agar masak sama rata sambil disapu lebihan bahan perapan.
Untuk sosnya, campurkan cuka sos ikan dan air gula. Cincangkan cili merah dan bawang putih. Satukan kesemua bahan tadi dan hidang bersama ayam panggang.
* K.Nor bakar dlm oven 19C ( 35 - 45 min)kita bakar 1jam bagi garing sikit
IKLAN~IKLAN~IKLAN...
ADA YG BERMINAT DENGAN TUDUNG SULAMAN TANGAN?
SILA DAPATKAN DENGAN SEGERA TUDUNG YG DI SULAM DAN DI LETAKKAN DGN BATU-BATU SERTA MANIK YANG AMAT MENARIK.
SESUAI DI PAKAI UTK MAJLIS-MAJLIS KERAIAN DAN JUGA UTK RAYA
JIKA BERMINAT SILA HUBUNGGI 019-9543616~IDA
1 ulasan:
ida mmg rajin wat ayam bakar kan... sodap nampak
Catat Ulasan