DAPUR KECIL KU

Selasa, 12 April 2011

DONUT

Salam...
Ni cerita dah lama dah buat minggu lepas nun lagi bukan minggu ni yer.buat utk sarapan dan sambil2 nak buat frozen sikit sbb adunan ni byk sgt bg aku yg keluarga kecik ni.(ari ni pun aku ada goreng utk bekal budak2 gi sekolah ok tp aku goreng terlebih garing jd nya keras lah pulak,ni metsi chef ada komen mcm2 bila mkn nanti ni)jom tengok resepi mudah ni.




DONUT

sumber http://azlirazali.blogspot.com/2009/11/donut.html#axzz1I9fo0WAG
Copy http://wattieshomemadecakes.blogspot.com/

Bahan-bahan
500gm (2 1/2 cawan) tepung gandum/ tepung berprotein tinggi
3/4 cawan susu segar UHT
1 camca teh garam
2 sudu besar gula kaster
1 paket/11 gm yis kering (brand mauripan)
3 sudu besar marjerin/mentega 2 biji telur

Cara-cara penyediaan
Campurkan semua bahan dalam bekas dan gaulkan bahan tadi dan aduk/ ulik sehingga menjadi doh yang tidak melekit.(Kita guna BM aje jd senang keje)
Sekira basah campur kan tepung dan sekira kering campur sedikit susu atau air.
Tutup dengan plastik wrap/ tuala basah dan rehatkan doh lebih kurang 40-45 minit atau sehingga doh menjadi dua kali saiz asal.
Tepuk/tumbuk doh yang telah naik itu sehingga leper dan terapkan dengan menggunakan penerap donut 5. Biarkan donut yang tekah diterap sehingga cukup mengembang dalam 20-25 mint.
Goreng dengan minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
Donut yang telah masak boleh digaul dengan gula kaster atau disalut dengan coklat masakan

Donut kita wat versi kecik2 jd blh lah byk tp klu utk frozen lebih baik wat versi besar sbb bila kita goreng balik tak jd garing sgt.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...