DAPUR KECIL KU

Selasa, 12 April 2011

CUSTARD TEA CAKE

Dah lama nak buat tp minggu lepas nun baru menjadinya itu pun lepas bakar kek fruity tu.Kes bakar lagi sebiji kek ni sbb aku ada tamu jauh yg nak dtg so aku buat lagi sebiji utk mkn2 kat umah lagi pun kek nya kecik aje klu silap ari bulan aku sorang pun blh abis ni he..he..sebab sedap sgt2 patutlah org2 yg pernah buat kek ni buat berkali2 rupa2nya sedap.
 (sememeh aje kek aku tu sbb kastard tu dah terlebih air sebenarnya)
Custard Tea Cake

Source: Kak Ida & Che Mat Gebu
Sharing By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

BAHAN KEK :-)
125 gram mentega ~ Kita guna majerin seri aje
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)-Tun guna tepung gandum ajer + 1 1/2 tsp baking powder
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
1/4 cawan susu segar ~ Tun tambah kita pun ikut tambah gak

BAHAN KASTARD :-)
(hasue buat 2 adunan filling nih utk sebiji kek.. :D) -Tun ikut buat 2 adunan utk filling,ikut gak lah

1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla
1/2 cwn air kita yg tambah sbb nak nampak cair sikit

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Pa

dam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.

2. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.

3. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan p

utar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.

4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.

5. Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...