DAPUR KECIL KU

Selasa, 12 April 2011

TAKOYAKI

Takoyaki lagi...
kali ni guna resepi yg madiha tunjuk ari tu sblm ni kita guna resepi lain.resepi ni lagi sedap dari yg sebelum ni(mintak maaf ler pd empunya resepi sebelum ni tp itu pd kesedapan rasa anak tekak kita lah lain org lain citarasanya kan)

resepi nak gak ke?klu nak gi jln2 kat umah madiha yer kita malas lak nak kopipes kat sini nanti klu senang2 kita wat lah kopi nya yer.
Resepi : Ilhamusafir


Ditulis & di edit cara penyampaiannya oleh : MaDiHaA

Bahan2 Sos Takoyaki (boleh juga digunakan untuk Okonomiyaki)
1 cawan sos tomato
1 cawan worcestershire sos
2 cm halia ~ diparut halus
1 ulas bawang putih ~ diparut/tumbuk halus
¼ cawan gula

Cara2 Menyediakan Sos
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan dimasak sehingga sos menjadi agak pekat.
Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam botol sos (yang biasa kita letak mayonis yang senang nak picit tu)

Nota dari Ilhamusafir: Untuk pengetahuan tuan tuan dan puan puan sos ni bertahan selama sebulan jika disimpan di dalam peti ais..

Bahan2 Batter Takoyaki
1 cawan tepung gandum
300 ml air (MaDiHaA tambah lagi 50 ml air)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam..
1 biji telur

Bahan2 Isian Takoyaki
Boleh dipelbagaikan isiannya walaupun Takoyaki merujuk kepada Octopus Ball.
Antara bahan2 yang sesuai ialah :
Tuna/Octopus/Isi Udang/Crab fillet (MaDiHaA guna isi udang & Crab fillet)
Daun bawang ~ dipotong halus
Kubis dicincang halus2 (mcm nak buat coleslaw)

Bahan2 Taburan
Serbuk ikan bilis (MaDiHaA tak letak)
Serbuk nori (seaweed)
Katsuoboshi.. (hirisan ikan bonito nipis macam kertas

tapi kita wat takde yg benda melambai2 tu bonito dah cari kat jusco maluri tapi takde nak gi jusco midvalley rasa mcm tak pasal lak.padahal klu gi umah makcik slalu lalu kat depan mid tu.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...