DAPUR KECIL KU

Selasa, 20 Julai 2010

KUEH LAPIS PES KACANG MERAH


KUEH LAPIS PES KACANG MERAH


Source : my resepi (copy from ayu http://curlybabesatisfaction.blogspot.com/)
copy mamawandiha.fotopages.

Ingredients:-(27cm tray- I used 26cm)

1 cawan tepung gandum

1 cawan tepung beras

200ml santan

sedikit garam

3/4 cawan gula-saya gunakan 1/2 cawan saja kerana pes kacang dah manis

400 gram pes kacang merah

pewarna merah dan kuning star brand

1 cawan air panas untuk larutkan gula

3 cawan air biasa



Method:-

1. Larutkan gula dengan 1 cawan air panas.Masukkan santan dan 3 cawan air.

Masukkan tepung dan kacau hingga sebati.Tapis adunan untuk hilangkan bintil-bintil yang tidak larut.

2. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Pertama, warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna merah, yang kedua ditambahkan dengan pes kacang merah dan dikacau hingga sebati, dan yang ketiga warnakan dengan 1/4 sudu teh pewarna kuning.

3. Panaskan periuk pengukus & biar cukup panas. Sapu loyang dengan minyak masak supaya kuih tak melekat pada loyang nanti. Masukkan setengah daripada adunan warna merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit.

4. Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya. Masukkan setengah daripada adunan yang dicampur pes kacang merah. Kukus 5 minit.Buka penutup pengukus dan lap wap air pada penutupnya.

5. Masukkan setengah daripada adunan warna kuning. Kukus 5 minit.Ulang langkah di atas untuk lapisan pes kacang merah, kuning dan akhir sekali merah.Setelah selesai semua lapisan, kukuskan lagi selama 30 minit.

6. Tunggu hingga BETUL2 SEJUK barulah dipotong.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...