DAPUR KECIL KU

Khamis, 8 Julai 2010

KUEH LIPAT


KUEH LIPAT

Bahan Untuk Kulit:-untuk 6 ketul(ibu dpt 5 ketul aje)


·1 cawan tepung gandum

·1 cawan air

·1 biji telor

·sedikit garam


Cara Menyediakan Kulit:-


1.Campurkan kesemua bahan kecuali serbuk roti. Kisar supaya adunan halus dan rata.

2.Panaskan kuali leper (tak perlu letak minyak). Tuangkan satu senduk adunan tadi dan angkat kuali dan lenggangkan rata seperti membuat kulit ketayap.

3.Masak dengan api perlahan.

4.Angkat dan letakkan inti di tengahnya. Gulung sikit dan lipat tepi kiri dan kanan dan gulung lagi seperti kuih ketayap


INTI KENTANG


Bahan-bahan

2 biji kentang yg besar di potong dadu

1/2 cawan daging cicang

1 labu bwg besar di cincang

1 peket kecil rempah kari babas

minyak utk tumis

air secukupnya utk lembutkan kentang

garam dan perasa



panaskan minyak tumis bwg sampai layu masukkan rempah kari bila rempah dah garing masukan daging cincang biarkan daging masak masukkan kentang dan jugak air,garam dan perasa.masak sehingga kentang empuk dan sambal inti kering air.sejukan dahulu baru di gunakan

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...