DAPUR KECIL KU

Isnin, 12 Julai 2010

SAVOURY RICE PORRIDGE


SAVOURY RICE PORRIDGE


copy mamawandiha.fotopages

Bahan2

2 pot beras ~ cuci bersih & rebus dengan air secukupnya hingga kembang.

1 biji bawang besar ~ hiris memanjang

1 cawan isi ayam ~ dipotong kiub

1 batang carrot ~ dipotong kiub

1 inci halia ~ hiris nipis & memanjang halus

1 1/2 sudu besar serbuk rempah sup

1 kuntum bunga lawang

2 kuntum bunga cengkih

1 inci kayu manis

2 cawan santan -tukar guna susu low fat

1 s/k lada hitam ~ ditumbuk halus

1 s/k halba

1 kiub ayam

garam secukup rasa

sedikit gula

sikit minyak zaitun -guna minyak masak biasa aje



Bahan2 Tambahan

daun bawang ~ dihiris

bawang goreng secukupnya

ikan bilis goreng secukupnya
Cara2:


1. Sementara beras kembang. Dalam periuk yang lain tuang sikit minyak zaitun dalam periuk.

2. Tumis bahan2 rempah spt kayu manis, bunga lawang, cengkih & halba sebentar.

3. Kemudian masukkan bawang & halia. Tumis hingga bawang layu.

4. Tambahkan rempah sup yang telah dibancuh dengan sikit air. Masukkan lada hitam tumbuk. Tambahkan sedikit sahaja air.

5. Masukkan ayam, lobak merah & kiub ayam. Renihkan hingga ayam masak. Bila ayam nampak dah masak segera tuangkan ke dalam periuk berisi beras yang dah kembang tadi. Tambahkan santan, garam & gula secukup rasa.

6. Biarkan mendidih. Jika bubur nampak pekat boleh tambahkan air & biar merenih. Rasakan apa yang kurang bolehlah ditambah biar secukup rasa.

7. Waktu menghidang taburkan dengan ikan bilis goreng, daun bawang & bawang goreng

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...