Salam berhujung minggu...
sambil2 tunggu kembar main kat taman aku leh ler update dapur kecil ni dulu. Kek coklat basah itulah tajuknya,tp jgn mintak yer dah abis dah sbb kek ni buat minggu lepas punya.sedap sgt2 lah kek ni dan tak rugi mencuba,tq pd totcupcakes sbb sudi share resepi dan tips2 utk baking2 ni.
kek ni tak besar sgt tp agak berat tp bukan bantat yer,still lagi ada sponge2 lagi.
resepi nanti yer,aku tak pandai nak copy2 guna tab ni
KEK COKLAT BASAH
Sumber http://totcupcakes.blogspot.com/2012/07/resepi-kek-coklat-basah.html
Bahan - Bahannya
1 3/4 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 1/2 gula kastor (resepi asal nak 2 cawan, jadi terpulang)
1 sudu teh garam
2 biji telur Gred A
1/2 cawan minyak
2 sudu teh vanilla
1 cawan susu (selalu saya guna susu segar)
1 cawan air panas
cara - caranya...
Panaskan oven pada suhu 177'c, letakkan kertas minyak pada bahagian bawah loyang, ketepikan..
Campurkan gula + tepung +serbuk koko+baking powder+baking soda+garam didalam mangkuk. Gunakan pemukul telur (egg whisk) untuk mengadun kesemua bahan sehingga bercampur semuanya. Tip dari rancangan Martha Bakes, kalau kalau kacau adunan kering menggunakan egg whisk nie tak perlu ayakkan tepung tu.... tapi terpulang.. :)
dalam mixer pukul telur sehingga pecah kuningnya dan masukkan susu, minyak, dan esen vanilla. Pukul pada kelajuan sederhana selama 2 minit. masukkan bahan kering dan kacau sehingga sebati. akhir sekali masukkan air panas, ketika ini adunan akan kelihatan cair, jangan takut.. ok jer tu..
tuangkan ke dalam loyang, bakar selama 40 minit - 50 minit, atau check dengan pisau samada masih melekat.. tolong yea.. oven kite semua lain2 kepanaskannyer.. kene check walaupun resepi bagi masa tertentu atau permukaan kek nampak masak
Note ~ kek coklat yg sgt2 sedap mkn sepotong nak dua potong.kek ni agak berat walaupun kecik tp memang spongy dan tak muak utk aku yg hantu coklat ni.
1 ulasan:
dah buat... mmg best..
gara2 nampak gambar kek ni lah kat fb ritu tak
tahan dibuatnya terus buat.. heeee....
Catat Ulasan