Ini pun lagu satu cerita lapuk,aku buat 2 ari sblm blk kg nak perabis kan cream cheese yg duk betapa dlm peti ais.lagipun dah lama tak layan ciskek jd buat lah kek ni.aku memang suka gabungan cheese dgn blueberry ni terangkat you dia punya rasa
BLUEBERRY COTTON CHEESECAKE
Source : Nina
http://mamafami.fotopages.com/?entry=1536165
Ingredients :
A
250 g cream cheese
50 g butter
100 ml fresh milk
Double boil ingredients A then leave it to cool.
B
60 g superfine flour
20 g cornflour
6 egg yolks
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon blueberry coloring -tak letak
1 teaspoon blueberry essence -tak letak
Add ingredients B into ingredients A and mix.
C
6 egg whites
1/4 teaspoon cream of tartar
140 g sugar
Beat egg white till foamy and add cream of tartar. Continue beating and add sugar a little at a time. Continue to beat until the soft-peak stage. Fold in the mixture of ingredients A and B.
Pour the mixture into an 8 inch round pan, greased and layered with greaseproof paper. Bake in a pre-heated oven at 160 C using Baine Marie method, for 1 1/2 hours
BLUEBERRY COTTON CHEESECAKE
Sumber : Nina
Bahan-bahan :
A
250 gm cream cheese
50 gm mentega
100 ml susu segar
Semua bahan disatukan dan dimasak secara double boiler - sejukkan
B
60 gm superfine flour
20 gm tepung jagung
6 telur kuning
1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil pewarna grape
1 sudu kecil esen blueberry
Bahan-bahan ini dimasukkan ke dalam adunan A yang telah disejukkan tadi - kacau hingga sebati.
C
6 telur putih
1/4 sudu teh cream of tartar
140 gm gula pasir
Putih telur diputar hingga berbuih. Masukkan cream of tartar, putar lagi dan masukkan gula - putar hingga kembang dan berbentuk 'soft peak'. Campurkan secara kaup balik ke dalam adunan tepung tadi.
Bakar menggunakan acuan bulat 8' yang telah digris dan dialas dengan kertas minyak - bakar secara bain marie. Bakar selama 1 1/2 jam pada suhu 160'C.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan