DAPUR KECIL KU

Khamis, 18 Februari 2010

KEK GULA HANGUS


kek gula hangus @ kek sarang semut


bahan2
ni utk wat gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan
2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega

cara:
masukkan gula dlm kuali atau periuk
bukak api sederhana kecil...
sentiasa kacau2 gula sampai larut
sampai warna jadi keemasan macam madu..
kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik
pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...

AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2
sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air...
cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan


bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1 tin susu pekat manis disukai ramai (termasuk semut)- aku x abiskan 1 tin pun, dlm 3/4 tin je
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder (harap maklum, yg ni aku gatai tambah sendiri sbb geram buat ari tu x mo naik..so, aku tambah je la...)
1 sudu teh esen vanila

cara:
pukul telur sampai betul2 kembang - jadi berbuih2...
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh)
pastu masukkan susu pekat
kasi putar lagi sampai sebati
masukkan pulak esen vanila
pastu ayak tpg gandum + soda + baking powder
masukkan skit2 dlm adunan..sambil2 le gaul2
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
ratakan...
biarkan terperam dlm bekas tu dlm 3 jam...(bertutup ye...nanti lalat masuk!)
pastu sblm masuk loyang, gaulkan sekejap utk sebatikan tepung yg mendap ke bawah
bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius
5 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
biarkan sejuk sblm telungkupkan dari loyang

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...