CINCANG KAMBING
Sumber : Mingguan Wanita - Sajian Selera(Restoran Maju Garuda-Kg Baru)
Bahan-bahan
1kg daging kambing -potong
1kg santan
Bahan Rencah
1 1/2 sudu besar bawang merah yg telah ditumbuk
1 sudu besar halia
2 sudu besar serbuk kari kambing(guna serbuk kari babas aje)
1 sudu kecil lada putih
2-3 sudu besar cili giling
10 kuntum cengkih
2 btg serai
2 helai daun kunyit,daun limau purut dan daun salam
4 kuntum bunga lawang
2 sudu susu pekat manis
minyak utk menumis
Cara-cara
1-Tumis semua bahan rencah sehingga wangi
2-Masukkan daging kambing dan kacau hingga mesra dan sehingga keluar minyak
3-Masukkan santan dan masak sehingga mendidih.Kacau selalu agar tidak pecah minyak
4-Setelah daging hampir masak,masukkan susu pekat manis supaya daging tidak berbau hamis
memang sedap sgt2 resepi ni kena aje dgn selera kami sekeluarga.rasa2nya resepi ni pun blh tukar guna daging lembu tp nak lebih kaw kena campur tulang sikit baru ada umphhh..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan