DAPUR KECIL KU

Selasa, 14 Februari 2012

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE


Salam..
tiba2 rasa rindu dgn blog lak.nak update dah byk kali tp byk sgt halangan termasuk cuti he..he..Kek kat atas ni dah pernah buat sebelum ni,sedap dan lembut sepeti namanya juga he..he..
kek ni aku buat masa nak gi rumah kawan kat putrajaya,dia bersalin walaupun bersalin normal tp masih dlm pantang so aku buatkan lah kek yg takde telur ni.bukan main beria dia mkn tp sebelum mkn dia ckp dulu.Ida ko ni saje aje buat sakit hati aku bawak kek yg aku tak dpt mkn,aku senyum aje dan jawab jgn risau aku dah memang wat special utk ko conpem ko blh mkn kek ni.jom tengok resepi nya...

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE

Resepi: Dayangjack @ Dapurku Sayang
Sumber: Azlita @ Masam Manis
copy kak ummizaihadi-homesweethome.blogspot
Bahan-bahan : loyang bulat 6"/7"(kita wat dlm cup dan loaf form)

1 cawan tepung gandum (*akak guna superfine flour)
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (*akak guna Van Houten)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang (*akak kurangkan sikit)
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung (*akak guna minyak jagung)
1 sudu kecil cuka atau jus lemon (*akak guna jus lemon)kita guna cuka aje

Cara-cara :

Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

Topping/Chocolate Ganache (Jimat, Mudah Dan Sedap)
Resepi: Maklang Azie
Sumber: Azlita @ Masam Manis

Bahan:- (*untuk kek di atas - akak buat half dr bahan topping dibawah)

1/2 cwn serbuk koko
1 cwn gula
2 1/2 cwn air (saya guna susu cair)
1/2 cwn tpg jagung
2 sudu besar majerin/ butter
Masuk semua bahan ke dalam bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila nampak telah pekat sikit, tutup api dan sejukkan sebentar. Sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...