Ibu kepada kembar dan juga isteri kepada tukang besi.bekerja sepenuh masa dan part time suri rumah.punya minat dan hobi masak memasak.Pastrie's Delight juga bersedia menerima tempahan kek,apam polkadot dan juga brownies
DAPUR KECIL KU
Rabu, 9 Mei 2012
APAM INDON
Salam..
mcm dah lama tak post N3.sebenarnya sejak dua menjak ni busy sikit kat opis ni.jgn kata nak post N3 cuci mata pun tak sempat.Kat umah byk lak keje + malas nak on pc dan transfer gambar bagai.Pendek kata Penykit M dan datang lah.Projek pun tak byk sgt tp byk masalah negara membabitkan hidup manusia hu..hu..lain mcm aje bunyi kan.Biarlah kami aje yg telan dan biar mereka aje menilai baik buruk yg penting hidup kami bahagia dan aman damai serta tenteram.(tp dlm hati tuhan aje yg tau)
Ok berbalik pd citer dan gambar.Dah lama terpegum dgn kejadian apam yg kak azlita buat,aku memang admire lah dgn kat ita ni sib baik duk jauh klu dekat2 dah ari2 ngendap umah dia tengok dia masak he..he..
APAM INDON
by: Blackmore Forum Cari
Disumbangkan oleh : MamaFami
Rujukan : Cikpuan Mieza My Resepi
copy Kak Azlita Masam Manis
5 biji telur(guna gred A)
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan~ ita guna santan(guna fresh milk)
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna
Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
Sediakan loyang ukuran 9 inc
Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
Ayakkan tepung bersama baking powder.
Campurkan garam ke dalam susu.
Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna
kat bawah mcm melt sbb aku tabur cholate chip silap teknik lah patutnya kukus dulu satu layer baru tabur ini blm kukus dah tabur.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
2 ulasan:
cikwan suka apam ni..sedap =)
satu lagi resepi yang berkenan... tp entah bila nak try.. masa kurang mengizinkan lorrr... skrg ni hari cuti pun asyik bz lebih2 tiap sabtu kakak ada tuisyen... mmg tak dan sgt nak bereksperimen... ahad plak... bz menyudahkan kerja2 rumah yg tertunggak... hohoho... bz like a bee.......
haishhh... bikin saspen aje pasal cerita2 sensasi tu... sapalah gerangannya mereka itu? selalu nampak ida dok luahkan perasaan dlm fb tu... hati dok tertanya2 sapakah mereka itu.... nak tanya tp mcm bz body plak... agak2 kaklong kenal ker dorang tu? hehehe... sesekali bz body takper kot.. hehe..
Catat Ulasan