DAPUR KECIL KU

Isnin, 14 Mei 2012

FARMBROZEN KENARI

Salam..
SELAMAT HARI IBU buat semua insan yg bergelar ibu.Dan tak lupa juga utk mama ku selamat hari ibu mama terima kasih kerana memberi kasih dan sayang mu kepada anak2 mu yg sering memeningkan kepala ni.Namun ku tahu setiap doa yg mama titipkan adalah yg terbaik utk anak2 mama.
Semalam adalah sambutan hari ibu utk kaum2 ibu jadi ramailah yg dpt bunga2 hadiah dr anak2 atau suami.Tak kurang gak dgn aku he..he..aku seronok sbb bila sambut hari ibu terasa khas utk diri ku kerana aku bahasakan diri ku ibu utk anak2 dan jugak anak buah dan anak2 jiran tetangga.terasa rapat dgn mereka tp kini tiada lagi kemesraaan itu~abaikan statement yg last tu yer.
Semalam gak buat pertama kalinya aku terima bunga dari anak kembar ku itu siap bg sorang satu lagi sib baik tak bg sejambak besar.Bunga tu abah yg tempah siap2 masa hari sabtu tp dia mintak kembar yg berikan,kira anaklah yg bg utk ibu.terima kasih semua..kembang..kembang jap.iyelah jarang2 terima bunga.
Lepas aje terima bunga abah pun ckp ibu booking buffet kat hotel mlm ni kita sambut hari ibu mkn kat hotel.(lagi kembang lah yg dah sedia kembang ni)aku pun laju aje call hotel,org dah nak belanja kita ok aje.Kembar apa lagi dia org yg lebihnya.Adik siap ckp lagi kita tidur kat hotel ajelah(hai dik bg betis nak paha yer tunggu lah mood abah nak bercuti dtg lagi skrg ni abah ckp mood bercuti belum dtg lagi-ibu yg dah siap confirm dgn abah ni)
Mlm smlm gi lah kami 4 beranak mkn kat Grand Season kat jln Pahang tu.Makanan dia ok lah org pun tak pack sgt mungkin sbb hari ni keje jadi tak ramai nak duk lepak lama2.Aku pulak mcm biasalah tempat yg jd kegemaran dessert lah mcm2 jenis kek aku duk telek tp takdelah ambik sgt pun klu tak nak mkn jgn ambik membazir.Betul kita byr mahal tp apa guna ambik penuh2 pingan tp sudahnya biar membazir kat atas meja lagi elok kita biar aje kat tray dan biar mereka yg lebih byr ruang dlm perut mkn.Gambar takde lah klu nak tengok gi lah kat FB aje yer sbb aku memang tak bawak kamera pun.
Tp lepas mkn tu abah ada kuarkan ayat power dia yg tak berapa tahan ibu dengar.Abah ckp kat kembar kali ni hari ibu kita mkn kat hotel abah belanja nanti bila hari bapa ibu lak belanja kita mkn kat hotel,si kembar lagi seronok bila dgr mcm tu..hai kena menabung lak gamaknya,agak2 sempat tak tabung penuh sampai hari bapa tu harap2 sempatlah kot.ini belanja ada makna ni.
dah lah kita layan resepi yg aku buat seminggu lepas walaupun niat utk mencuba nya dari tahun lepas.


FARMBROZEN KENARI

by: Maria
copy masam manis
Lapisan Cookies - base-guna tepung red rose
10 oz tpg gandum (284 gm)
1.5 oz gula kaster (45 gm)
6 oz butter (180 gm)

Lapisan Putih - Toping
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
100 gm gula aising
1 sudu teh tpg jagung

Bluberry atau strawberry filling
Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih

Masukkan tepung gandum yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh
Tuangkan adunan ke dalam loyang
canai adunan ke dalam loyang bersaiz 9 x 12 x 1 inch

Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan doh setelah masak
bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing
Kemudian kita buat topping.

Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan

Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi supaya toping benar2 kering.
Kemudian potong.
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.
siap buat 2 adunan lagi satu letak strawbery dan lagi satu bluebery tp rasanya bluebery lagi best dan utk masa akan dtg jgn memandai2 nak letak byk2 filling tu sbb klu letak byk jad manis gilerrr lah biskut tu.letak nipis2 aje yer
kita takde loyang cutter jd tak cun lah lain kali baik buat dlm tat shell aje dah tentu tak yah susah2 nak potong bagai dgn biskut yg mudah pecah ni.

klu terliur sila2lah cuba yer.ini kita takde wat jual




4 ulasan:

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

dah lama gak simpan resepi tu.. tp takut nak buat nampak cam manis leting jer.. hehe..

wahh.. mkn besor yer? best best! slmt hari ibu gak utk ida...

hazila berkata...

Salam,
wah ada fambrozen kenari kat sini. Kita tak pernah buat lagi.

mama sara nur berkata...

assalam ida
salam singgah
tak penah makan farmbrozen ni tp tgk ida punya cam menarik je
tentu sedap kan

Mas berkata...

mas dah try resepi nie..
memang sedapp..
tapi agak manis pada tekak mas...he3

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...