DAPUR KECIL KU

Jumaat, 18 Mei 2012

RUSTIC APPLE TART



Salam..
Dek kerana tergoda,mula2 tengok Diana Sky blue yg wat lepas tu aku usya lah kat dapur masterchef lagi lah tergoda makanya.minggu lepas gi Tesco aku beli apple dgn strawbery sekali.saje tangan gatal klu jumpa strawbery murah aku beli belilah.ini kat Tesco strawbery cameron jd murah aje dlm RM7++ kdg2 RM5 sepekt tp klu kat Jusco RM20++ tengok ajelah.aikk..asal citer strawbery lak ni.dah..dah..kita layan tat yg amat2 best ni dgn rangup2 doh tu tp aku wat terlebih tebal lah tp yg penting tetap ranggup gak he..he..
Aku ambik resepi dari kak shariah yg masuk master chef tu dan aku tak sanggka lak dia pun novelis,aku ni memang minat sgt baca novel dan pernah ada cita2 nak tulis novel cuma citer yg aku tulis slalunya duk tengah jln aje tak sampai ke penghujungnya..ha..ha..
Agak2nya org yg hobinya suka masak2 ni memang suka menulis dan membaca gak kot sbb ramai sgt yg jd tukang masak tukar jd penulis dan tak kurang jugak yg penulis jd tukang masak

Rustic Apple Tart ~ Kerana Sebiji Epal

Master chef - shahriah

Untuk Kulit Pastri :
i suka kulit pastri yang lemak dan rapuh..dan masin sikit... wahhh... dan inilah dia resipe kulit pastri yang telah ku olahkan sendiri...-begitu jugak dgn I lah kak shariah.wat 1/2 adunan aje ni

200 gm mentega *sejuk *dadu
260 gm tepung gandum
1 sudu besar gula castor
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar susu segar-guna air biasa aje

CARA :
masukkan kesemua bahan2 dan gaul sehingga sebati
Tak perlu uli.. masukkan ke dalam plastic wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.

Jom! Buat Inti Apple!
 3 biji epal dan kupas kulitnya dan buang mempulur.. potong baji.... gaul dengan sedikit garam.
Nota~jgn potong terlalu nipis cukup sekadar potong 8 baji utk sebiji klu tak apple jd lecuh/lembik dan susah nak susun.

Untuk Sos :
1 cawan lite brown sugar
1 sudu besar mentega
1 batang kulit kayu manis
1/2 sudu teh serbuk buah pala *nutmeg~tukar guna cengkih
4 sudu besar gula pasir-tak letak guna brown sugar aje

CARA :
masakkan di atas api sederhana sehingga gula larut
Masukkan apple dan sentiasa di kacau sehingga apple lembut
Angkat dan sejukkan terlebih dahulu
Torakkan adunan.....
Aturkan buah epal di atasnya.... dan...
Lipat doh pastri macam di atas tu.. tu yang namanya rustic
Bakar di dalam oven dengan suhu 170'C selama 20-25 minit atau sehingga keperangan... angkat dan sejukkan terlebih dahulu.. kalau nakkan warna pastri tu kekuningan dan nampak cantik.. spraykan dengan sedikit air dan bakar dalam 5 minit...
terima kasih kpd kak shariah kerana sudi share resepi ni tp kita punya tak cantik lah jd pecah2.klu sesapa teringin sila2lah buat yer senang sgt.

4 ulasan:

Qasey Honey berkata...

mmg nmpk sedappp...Qh dh amik juga resepi ni...xsabo pula nk cuba..hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

ini ke yg ditag kat fb aritu? tak dan nak jengok lg fb... hehehe... mmg nampak sedappp! dulu2 kemain rajin buat mcm2 tat.. now kesian kat acuan segala tat semua berehat... hehehe...

oh ya.. sebelum terlupa.. happy birthday to youuu....... semoga segala cita2 menjadi kenyataan yer..

~~DAPUR KECIL KU~~ berkata...

QH sila2lah cuba memang sedap ni

~~DAPUR KECIL KU~~ berkata...

ini lah yg saya tayang kat fb tu tp sy wat takdelah lawo tp cukup lah klu sedap mkn yer tak?

Kak long terima kasih atas ucapan tu.moga2 apa yg terhajat tercapai lah kan dan skrg ni pun memang sedang berusaha he..he.

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...