DAPUR KECIL KU

Khamis, 14 Jun 2012

NASI KOMOK

Salam..
Dah lama tak bersiaran
Agak kebusyan..
Dan tensionnn jugak
Tapi kita layan dulu mana2 menu yg sesuai utk tatapan kawan
Buat selepas tengok madiha masak nasi ni tp skrg baru buat tayangan
Nasi Komok aka Khao Mok Gai aka Nasi Beriani Siam

Sumber asal: Azian via Kongsi Resepi
Sumber: Kak Ayu
copy http://mamawandiha.blogspot.com/search/label/Nasi

Rempah Komok
2 sk serbuk kari ayam/daging
1 sk serbuk kunyit
1 sk serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk kayu manis
1 sk garam
1sk gula

Bahan2 Nasi
5 cawan beras basmathi - MaDiHaA guna beras biasa je
4 sudu minyak sapi
4-5 ulas bawang merah*
1 Inci halia*
4 Ulas bawang putih*
3 batang akar ketumbar
2-3 Sudu rempah komok
200 ml susu cair
1 ekor ayam -
8 cawan air
garam secukup rasa
Rempah penumis.- 1 batang kulit kayu manis, 2 bunga lawang, 3 biji pelaga, 4 biji bunga cengkih)
(*Hiris benda bertanda*)

Cara2
1. Cuci ayam ( seeloknya di potong 4 saja)
2. Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
3.Hiris nipis bahan bertanda *
4.Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
5. Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar.
6.Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
7. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit (Ayu tambah sedikit cili kisar, halia kisar, MaDiHaA lumur dgn lebihan rempah komok, garam & serbuk kunyit). Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri.
8. Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
9. Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
10. Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup dan biarkan ia masak.

Bahan Sos Cili
1 Cawan air kuah nasi komok* -(sedikit halia dari kuah pun Ayu masukkan)
6 biji cili merah*
segenggam cili padi*-(Ayu tambah MaDiHaA tambah juga)
4 ulas bawang merah-(Ayu tambah MaDiHaA tak letak ni)
2 Ulas bawang putih*
4 tangkai daun ketumbar*
gula, garam, cuka - secukup rasa

Cara2:
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Masak hingga agak pekat.
3. Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.
4. Hidang bersama nasi komok.
gambar blurr lak
sedap gak nasi ni tp klu mkn dgn acar lg ngam rasanya

1 ulasan:

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

memang sedap nasi ni.. kaklong suka! hehe..
bila nak update resepi scone yg campur oat tu? mcm best je tgk kat fb aritu....

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...