Ibu kepada kembar dan juga isteri kepada tukang besi.bekerja sepenuh masa dan part time suri rumah.punya minat dan hobi masak memasak.Pastrie's Delight juga bersedia menerima tempahan kek,apam polkadot dan juga brownies
DAPUR KECIL KU
Sabtu, 23 Jun 2012
AYAM KICAP BERLADA HITAM
tak tau nak cakap layan aje resepi yg dah lama masak tp baru tayangni
sedap klu mkn nasi putih panas2
Ayam Kicap Berlada Hitam
http://dayangjack.blogspot.com/2011/09/ayam-kicap-berlada-hitam.html
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak)
1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
1 sudu makan biji lada hitam (ditumbuk)
1 sudu makan cili kisar/cili giling
1 sudu makan kicap pekat
1/2 sudu makan sos tiram
sedikit kicap manis
sedikit hirisan daun sup
sedikit madu/gula dan garam
sedikit air asam jawa
rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
kacang panjang-tambah sendiri
bahan-bahan kisar :
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
Cara-cara :
Gaul-gaulkan ayam yang sudah digoreng tadi bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 1/2 jam.
Sediakan minyak masak untuk menumis. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan sos tiram dan kacau sebati.
Kemudian masukkan ayam. Gaulkan rata-rata.
Masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.
Masukkan pula kicap manis, garam, gula/madu dan air asam jawa. Akhir sekali dimasukkan daun sup. Setelah kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api. Masukkan bawang goreng tadi dan gaul-gaulkan.
Hidangkan panas-panas bersama nasi putih, nasi beriani, nasi serai, nasi tomato dan sebagainya. Sedap
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
1 ulasan:
amboiii kemain mngoda lg ayam kicap tu bposing...tentu sedap tu
Catat Ulasan