DAPUR KECIL KU

Sabtu, 19 Februari 2011

CHICKEN TERIYAKI

Ini lak resepi ayam kegemaran anak2 ku itu.Jgn kata budak mak budak pun suke he..he..masak pun senang sgt2.Masa blk kg ari tu dah blur tak tau nak masak apa sbb nya asyik nampak ayam aje sampai muka pun dah rupa ayam kot.he..he...dalam duk masak2 ni anak buah aku alisya ckp nak tengok 'Kok'.aku pun pelik gak dengar apa benda lah 'Kok' ni.rupanya dia panggil ayam tu 'Kok' sbb ayam kan berkokok,ada lojik tak.bese lah budak baru belajar nak bercakap suka ati dia lah nak sebut apa pun.kembar yg dah tadika pun ckp sungai tu 'air ikan'.eh..eh..dah melalut pulak jom tengok resepi yg aku ambik dr hana ni.


Chicken Teriyaki
copy hana

Bahan-bahan

2-3 keping dada ayam boneless- atau apa2 bahagian(guna ayam yg dah di potong kecik,ramai ler tak leh nak ambik yg isi aje)
3 inci halia - parut
3 ulas bawang putih - parut
3 sb madu
4 sb kicap manis
1 sb gula perang-takde guna perang belasah gula pasir
1 sk garam

Cara-cara
cucuk2kan ayam menggunakan garfu.
Satukan semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau lebih dalam peti sejuk.(kita tak perat tp uli2 ayam tu bg rata seme bahan2 kemudian terus masak)
Panaskan non-stick dengan sedikit minyak dan panggang ayam tadi. Tutup kuali dan sesekali balik2kan ayam.
Curahkan lebihan kuah perapan ke atas ayam dan sentiasa dibalik2kan agar masak sekata dan berkilat.
Dah masak, angkat, hiris2 dan hidangkan. curahkan lebihan kuah ayam tadi

Note~ sedap dan senang klu nak pedas pecah2 cili api masa masak memang marbeles abis lah.
aku bab menghias ni memang malas tp klu tengok mcm tu ada sape2 terliur tak?klu terasa-rasa tu elok ler masak yer hujung2 minggu ni.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...