Chicken Teriyaki
copy hana
Bahan-bahan
2-3 keping dada ayam boneless- atau apa2 bahagian(guna ayam yg dah di potong kecik,ramai ler tak leh nak ambik yg isi aje)
3 inci halia - parut
3 ulas bawang putih - parut
3 sb madu
4 sb kicap manis
1 sb gula perang-takde guna perang belasah gula pasir
1 sk garam
Cara-cara
cucuk2kan ayam menggunakan garfu.
Satukan semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau lebih dalam peti sejuk.(kita tak perat tp uli2 ayam tu bg rata seme bahan2 kemudian terus masak)
Panaskan non-stick dengan sedikit minyak dan panggang ayam tadi. Tutup kuali dan sesekali balik2kan ayam.
Curahkan lebihan kuah perapan ke atas ayam dan sentiasa dibalik2kan agar masak sekata dan berkilat.
Dah masak, angkat, hiris2 dan hidangkan. curahkan lebihan kuah ayam tadi
Note~ sedap dan senang klu nak pedas pecah2 cili api masa masak memang marbeles abis lah.
aku bab menghias ni memang malas tp klu tengok mcm tu ada sape2 terliur tak?klu terasa-rasa tu elok ler masak yer hujung2 minggu ni.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan