DAPUR KECIL KU

Sabtu, 15 Oktober 2011

KEK LAPIS KEJU PERSONA

Disebabkan ramai sgt2 dan tersangat2 ramai yg dah memberi komen kata kek ni sedap giler makanya aku pun nak mencubalah akan kesedapan kek ni dan menambahkan lg spare tyre kat badan ni.he..he..adik ku yg kat rumah dah ckp dah nasib badan lah hidup aku ni ari2 asyik tengok kakak masak kek aje.kat kg kakak kecik masak kat KL kakak besar yg masak. Tp aku tengok dia mkn gak apa yg aku masak. Lain pulak aku nak citer yer. Ok balik citer asal,lepas aje aku gi dapur Diana-sky terusa tergoda tp tak ambik lg resepinya esok nya aku gi jln kat umah hasue kali ni dah tak tunggu dah terus salin resepinya.terima kasih lah kepada ryo yg sudi share resepi nit p dulu aku pernah gak terbaca resepi mcm ni.masa tu aku belum ada blog lg Cuma fp aje.entah rumah sape dah tak ingt tp aku ada lah print resepinya.dia guna cream crarker. Dan aku rasa resepi ni boleh aje guna resepi apapun yg pastinya memang sedap gilerrrr..tp buat ½ adunan aje sbb cheesenya memang setengah aje adanya.wat byk2 takde org nak mkn sbb cheff kureng gemar yg ada unsure cheese ni,dah byk kali aku perhatikan klu wat cheese cake memang dia tak geng.

kek aku nipis aje sbb buat separuh aje he..he..

Kek Lapis Keju Persona
Resepi:Ryo@ryoazhar.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Bahan2: (Saiz 9x9)-hasue buat separuh adunan dan guna loyang 5x7"

A:

2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)-kita guna disgetive
500 ml susu segar,dipanaskan

B:

500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong

jap lagi dah nak blk tp kat luar tu gelap semacam aje dah lah ari ni aku gatal nak naik kuda merah konon2nya nak santai lah

11 ulasan:

Qhaifa Nur berkata...

salam singgah

best sangat dapat share resipi rakan2 ...

dah follow jom follow back
qhaifanurin.blogspot.com

Cheq Sue berkata...

aduhhh...ida pun dah buat kek ni. cheq sue ni bahan2 dah ada...tapi nak kena tunggu hari sekolah baru blh cuba...kalau tak xde orang nak makan nanti

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

mmg sodap giloz kek ni... kalau dah suap ke mulut semacam tak reti nak berenti ajekan.. bahaya sungguh.. hehe....

ohh.... kuda merah? cantiknyerrr.... ehh.. awak boleh tunggang kuda ker? ingatkan tak pandai.. hehe.. hati2 tau kalau bwk henbeg tu.. nnt ada lak tangan2 jahat yg nak mencapai nnt... nak pulak bila berenti kat trafic light.. mcm2 kejadian skrg nih..

I'm Cida- This Is My Photo Blog berkata...

nampak pun dh tau sedappp...tp KIV dulu sampai abis pantang...huhuh

ida, dlm dunia blog, ari rabu adalah wordless wednesday...
heheheh...x de apa pun..saja suka2...

tempek pic tanpa berkata2...

CT Delima berkata...

Assalamualaikum Ida

Alahai...semakin tergoda dan terus juga digoda2 setiap kali melihat kek lapis keju pesona Ryo ni tau. dari permulaan nampak kat blog Ryo dah suka. pernah makan kat rumah kwn masa hari raya. memang sangat sedap berulang2 kita makan tanpa rasa segan...hahaha

kena gak lah mencuba kalau dah benar2 terpakas sebab digoda dengan kek dari ida ni :D

Cho Zila berkata...

dah ada blog rupanyer.. tak habaqpun... jomler singgah blog akak lak...

Mamasya berkata...

Aslmkum Ida

Kat dapur Idapun dah ada kek lapis persona...ramai peminat kek ni.
tengok kek besday bola kat bawah tu...cantik jadinya..sesuai utk budak2 lelaki.guna buttercream telur putih...nanti boleh cuba.

~~DAPUR KECIL KU~~ berkata...

to Qhaifa Nur~tq nanti I followww

~~DAPUR KECIL KU~~ berkata...

To Cheq Sue~dah tergoda dicampur nak abiskan stok cheese itu yg menjadi tp umah kita kita sorang aje yg layan jenis cheese2 mcm ni

~~DAPUR KECIL KU~~ berkata...

To Madiha~memang bahaya kak long klu benda2 sedap mcm ni duk asyik ulang mkn aje dan lemak pun duk timbun kat badan.
kuda merah tu khas utk anto kembar sekolah(kata abahnya tp yg nengoknya abahnya yg pakai bkn ibunya)
klu naik moto tak yah jln jauh keluar pagar blok masuk terus pagar sekolah lintas jln aje tp klu naik kete sikit punya jauh pusing kat sharmelin

dela berkata...

leh cuba nanti.......tq :)

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...