DAPUR KECIL KU

Khamis, 10 Jun 2010

TART TELUR


Egg Tart


http://umieaisyah.fotopages.com/

Tart shell

200 gm butter

100 gm gula icing

400 gm tepung

1 telur

1 sd teh esen vanilla


Pukul butter dan gula icing hingga rata, tambah telur,esen vanila dan tepung.

Uli hingga menjadi doh.

Ambil sedikit doh dan tekan pada acuan tat yg telah di gris dengan majerin/butter.

Potong bahagian yang berlebihan di tepi dengan pisau.



Egg Custard ( thanks to Aunty Yochana)
280 gm. fresh milk

160 gm. sugar

3 nos. eggs

1 tsp. rum ( omit)

1/2 tsp. vanilla essence



Method:

(5) For egg custard, heat sugar and milk together. Once sugar dissolves, off heat.

(6) Whisk eggs and pour into the milk mixture. Do not whisk till frothy.

(7) Add in vanilla essece.

( Sift the egg custard and pour into tart moulds and bake at 175C till egg custard sets





TART TELUR

Bahan Pastri

125 gm butter

60 gm gula icing

1/2 biji putih telur

1 biji telur merah

220 gm tepung gandum

1/2 sudu teh esen vanila

Semua bahan di atas diadun hingga menjadi doh. Bentukkan doh dlm acuan. cucuk2 dengan garpu dan bakar selama 8-10 minit atau separuh masak pada suhu 175'C.


Bahan2 Kastard telur

280 gm susu segar

160 gm gula

3 biji telur + ½ biji putih telur lebihan buat doh tadi

1 sudu teh esen vanila

Susu segar dan gula dimasak di atas api hingga semua gula larut. Tutupkan api. Dengan menggunakan whisker, masukkan telur dan esen vanila. Kacau perlahan-lahan sahaja. Kemudian tapiskan.

Masukkan adunan ini ke dalam tart yang separuh masak tadi dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 175'C. Sejukkan sebelum dialihkan dari acuan.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...