Salam..
Rasanya mcm dah lama sgt tak masuk N3 bkn apa ada aje yg menghalang utk post N3 kadang terlupa bawak kamera nak upload gambar,kadang dah bawak kamera lupa nak bawak USB kadang dah ada seme tuan rumah lak yg banyak keje.tapi skg ni mcm keje tu slow sikit lah tp ada aje keje tu,keje memang tak pernah abis lah kan.skrg aku nak taip ni kena jaga2 sikit sbb ada reader baru hu..hu..(bos aku lah entah mcm mana dia dpt tanya dgn pakcik google ni) ok lah skrg kita citer pasal pemanis mulut dari kalangan masyarakat cina.Aku terpandan resepi ni masa masuk umah kakak ku ittew sape lagi klu bkn madiha dia memang suka cuba masakan cina mgkin ini di sebabkan kami ni ada darah kacukan cina atau apa aku tak tau lah tp moyang kami dulu memang asal dari yunan china(ini mengikut kata arwah nenek aku lah) sbb tu aku masa muda2 dulu ceh wah (skrg umur dah tambah dah) bila tak pakai tudung org cina suka ckp cina dgn aku ingatkan aku ni cina.skrg ni dah insaf dah pakai tudung jd melayu asli lah he..he..ok jgn merepek byk sgt jom layan manisan ni yg bg aku ok lah tp tak gemar sgt dgn rasa ginkgo tu tp klu lily bulbs dgn lotus seeds tu memang sedap anak2 aku suka gak tp suka kuah aje hu..hu..(memang lah sbb tu air soya)
Ginkgo Nuts & Lotus Seed in Sweet Soy Milk
Nama resepi asal adalah Sweet Reunion
Rujukan : Flavours Magazine
copy madiha
Ingredients
300 gm dried ginkgo nutts
200 gm dried skinned lotus seeds ~soaked overnight
100 gm dried lily bulbs (pak hub) ~ soaked for 1 hour
1 litre unsweetened soy milk-beli soya kotak aje yg less sugar
2 pandan leaves, knotted
10 gm rock sugar or to taste - tak letak
Boil ginkgo nuts in their shells for 5 minutes to facilitate shelling. Drain and cool the nuts. Crack shells and remove nuts and skin. Using a small paring knife, slit the base of the nut and prise out the bitter heart of the ginkgo.
Using a small paring knife, slit the base of the lotus seeds and prise out the bitter green hearts.
Boil the lotus seeds and soy milk over medium heat for 15 minutes. Add the ginkgo nuts, lily bulbs, and pandan leaves. Continue to boil for another 20 minutes, until the ginkgo and lotus seed are soft. Season to taste with rocks sugar, discard the pandan leaves and serve hot or cold.
buatnya dah lama hampir sebulan tp baru nak tayang.klu kawan2 nak cuba brg2 ni boleh beli kat kedai ubat cina tp aku dah merata cari kat kedai ubat cina depan umah memang tak jumpa jd aku mintak tolong madiha belikan seme barang2 tu he..he..dan klu nak lebih kenal pasti rupa paras bahan2 ni kena gi umah madiha yer sana dia ada tunjuk rupa paras nya.
3 ulasan:
assalam ida...
ingatkan baru buat.. mujur baca dulu... kalau tak dah nak perli nasib baik ginkgo & lotus tu tak dimakan bubuk.. kehkehkeh... sedap ke? kaklong ngan abglong suka.. tp budak2 ni taknak cuba.. ngengada..
ehh.. samalah kita.. masa zaman2 tak bertudung dulu walaupun kita pakai baju kurung selalu sangat org nak bercakap cina ngan kaklong.. masa keja kat mobil dulu ler.. asal masuk customer cina dlm mart tu.. mesti ckp cina.. haiyoo.. berapa kali nak kena ckp sy melayu bukan cina.. heheh.. apa taknya... customer yg tegur tu org lain2 mestilah setiap kali diaorg ckp cina ngan kita kita kena jawap yg sama jugak.. hehe..
eehhh... mmg kita ada darah kacukan cina ke? ingatkan ada darah jepun sbb arwah to'ki Muda pandai ckp jepun. kalau arwah tok Endut pulak mcm ada kacukan darah Arab je kan.. tengok hidung pun dah tau.. tp cucu2 tak ramai yg nak ngikut hidung arwah tok... hehe..
Salam Ida.belum pernah minum minuman herba cina.ooh Ida dan Ratna ada darah keturunan cina...patutlah kulit cerah.anak Ida yg kembar tupun ada iras cina.besar kek besday kat bawah tu...cantik.syabas Ida dah deko kek saiz besar.
re;Ida. masak sendiri utk tetamu puas hati.takut tempah tak kena selera kita...
tengok tajuk jek terus teringt kat kak madiha.. hmm memang pun. hehehe.. akak madiha tu mmg banyak koleksi menu2 buah2 pelik gini.. hehe.. nanti nak suh akak buat la. saya dtg mkan ngan mee sup skali ek.. kiki
Catat Ulasan