DAPUR KECIL KU

Selasa, 23 Mac 2010

PAU

PAU


BAHAN-BAHAN:
· 240 g tepung Hong Kong (Tepung halus)
· 1 tsp Double Acting Baking Powder + 1/2 s/t garam
· 1 tsp yis
· 25 gm shortening
· 100 ml air suam *
· 30 g gula halus *
· 1/2 tsp cuka *

CARA-CARA :

1. Dalam satu bekas, masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder + garam, yis dan lemak sayur.
2. Gaul ramas hingga adunan menjadi seperti serbuk roti.
3. Campurkan bahan yang bertanda *
4. Masukkan air yang bercampur dengan cuka dan gula.
5. Adun hingga menjadi doh yang lembut dan elastik (kurang lebih 15 minit, jika guna tangan dan boleh juga gunakan BM, caranya masukkan semua bahan doh kedalam BM, pilih setting Dough dan 'ON'). Rinn guna mixer
6. Perap doh selama 45 minit.
7. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang angin.
8. Bahagi kepada 10 bahagian berat lebihkurang 35gm tiap satu, bulat2kan.
9. Ambil sebiji doh dan leperkan diatas tapak tangan, sudukan inti dan cantum doh sehingga menutupi inti. (akak letak inti kacang merah)
10. Letak pau diatas sekeping kertas (2 inci x 2 inci) . Buat hingga habis dan susun dalam kukusan.
11. Perap pau lebih kurang 20 minit.
12. Panaskan periuk pengukus dan kukus pau tadi diatas air mendidih selama 15 minit.
13. Angkat dan sejukkan.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...