Salam ari sabtu...
tak syok lah ari ni kita kena keje dr kul 9 a.m sampai 5 p.m hu..hu.. klu lah opis ni buka 5 ari seminggu kan ke best,tp klu dah bg 5 ari seminggu lain lak ragamnya kan jd terima lah se adanya.
Entah bila aku wat kek kukus ni tp klu tak silap dah 3 minggu lepas rasanya,mulut ni terasa nak mkn kek coklat kukus lak jd aku pun mencari lah resepi kek coklat kukus ni,mcm2 resepi tp aku berkenan dgn resepi ni simple aje(benornya aku nak try acuan baru he..he..kecik2 comel aje-oppss gambar acuan takde yer)
KEK COKLAT KUKUS
(sumber dah lupa tp klu tak silap mcm my resepi)
Bahan-bahan ( 1 biji )
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
3 biji telur
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 cawan minyak masak
untuk topping : (tak buat pun)
1 bar coklat masakan
2 sudu besar susu cair.
1 sudu butter.
Manik urai untuk hiasan
di sebabkan nak bg2 kat jiran2 jd aku letak siap dlm bekas polystrem ni jd takde ler rupa cantiknya tp nak tempek gak resepi he..he..
Cara-cara
Tepung, koko, soda bikarbonat dan serbuk penaik di ayak bersama.
Pukul gula dan telur hingga kembang.
Masukkan susu cair dan pukul lagi.
Diikuti dengan minyak dan pukul.
Masukkan bahan yang diayak dan gaul rata.
Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenserkan minyak.
Masukkan ke dalam kukus yang telah mendidih dan kukus sehingga masak (anggaran 30 - 45 minit). Uji dahulu sebelum angkat.
Untuk topping, masakkan semua bahan menggunakan kaedah "double boiler". Apabila coklat dah cair dan berkilat, tuangkan di atas kek hingga rata.
tunggu topping mengeras sikit baru ditabur manik urai
Tiada ulasan:
Catat Ulasan