Menarik dan tertarik dgn rupanya dan aku ingin merasa apa agaknya rasanya jd ke esokan selepas buat kek coklat kukus tu aku pun mulanya xperimen pon de ring ni.bahan2 nya mudah aje so layan aje lah.rasanya se akan2 kueh getas yg kenyal2 gitu mcm badak pun tp sbb letak tofu lembut jd ada rasa soya tu.agaknya klu letak kelapa muda lagi lemak rasanya(memandai aje aku ni)
RESEPI PON DE RING
source : cookpad.com
terjemahan : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
150g tepung pancake
100g tepung mochi kome @ glutinous rice flour
200-250g tofu lembut
cooking chocolate - dipping
Cara-cara
Uli semua bahan sebati. (Mulakan dgn 200g tofu dahulu..supaya doh tidak terlalu lembik, jika kurang baru tambah skit2..tak perlu semuakan sehingga 250g.. akceli doh mmg sedikit melekat..but dun wori..)
Sediakan kertas minyak yg dipotong empat segi. Basahkan tangan dgn sedikit air. Ambil sedikit adunan dan bulat2kan sebesar duit 10yen.
Susun rapat di atas kertas minyak hingga membentuk gelang.Buat sehingga abis.
Panaskan minyak, goreng donut skali dgn kertas minyak. Biarkan sebentar sehingga donut melekat dan kertas minyak tanggal.Keluarkan kertas tersebut. Goreng lagi hingga keemasan. Angkat dan toskan.
Cairkan chocolate secara double boiler.. Celupkan separa donut ke dalam choc dan biarkan sejuk.
Donut ini boleh juga di sira dengan gula/madu+aising/dip white@stoberi choc atau letak inti jika suka. Atau taburkan gula macam biasa.
Nota: Jika tiada tepung pancake, mungkin boleh gunakan tepung gandum + 1sm gula + 1sk baking powder + sedikit garam. Dan tepung mochi kome maybe boleh digantikan dgn tepung pulut tp maybe tak se`chewy` mana la kot.. (kita dah cuba cara ni)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan