DAPUR KECIL KU

Sabtu, 26 Mac 2011

BLUEBERRY OSAKA SOFT BUN

Resepi yg di buat ahad lepas
sedap dan lembut walau berhari2



BLUEBERRY OSAKA SOFT BUN
Resepi: Ros@JintanManis
Dirujuk : Ummi @Home Sweet Home

Bahan-bahanya ( Untuk Doh)
• 300gram tepung roti
• 80gram tepung gandum
• 2 sudu besar water roux
• 1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss nanti)
• 1 1/2 sudu besar marjerin
• 2 sudu besar gula
• 1/3 sudu kecil garam
• 2 sudu kecil yis
• 160 ml air suam
* untuk gliss*
baki telur + 2 sudu besar susu

resepi water roux, ros buat separuh adunan je, adunan penuh di blog MamaFami, thankyou Mama
25 gram tepung gandum
125 ml air

cara-cara untuk membuat water roux:
Masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan. Setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)



Cara-caranya ( Doh Roti):

1. Kaedah 1 - penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2 - Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 16 bahagian kecil, dan bulat-bulatkan kemudian susun atas dulang pembakar atau dalam acuan bulat 18cm. Boleh juga susun dalam acuan petak. Pastikan dulang pembakar di alas dengan baking sheet atau digliss dahulu dengan marjerin.

5. Setelah bun naik dua kali ganda, gliss pemukaan bun dengan baki telur+susu tadi, akhir sekali bakar pada suhu 180 darjah selama 20 ke 22 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, bagi mengekalkan kelembutan bun. Selamat Mencuba.

#Note: Akak picitkan bluberry filling ke atas roti yang telah naik dan telah disapu dengan telor dan susu tadi sebelum dibakar.

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...