DAPUR KECIL KU

Sabtu, 19 Mac 2011

AYAM HERBA LADA HITAM

Salam...
N3 tertunda sehinggakan aku pun tak ingat bila masa buat ni tp rasanya2 tak lama lepas kak dayang buat tayangan perdana lah aku pun turut serta tp tak sempat nak posting,skrg ni busy giler kat opis ni,tiap2 ari byk loan kete yg nak kena di keluarkan itu tak masuk lagi bab nak kejor owner yg tak byr kete,klu kena tarik mula lah dtg mengamuk kat opis ni nak bakar opis lah nak kerat tangan lah.kadang2 naik gerun aku keje kat sini tp bila duk ingat nak cari duit terpaksa gak lah hadapinya.Tapi rasanya aku rela kena bebel dgn bos sbb tak tarik kete dr kena ugut dgn driver2 tu.Nak cari keje lain duk asyik apply aje tp tak dpt2 lagi entah bila dtg rezeki tu yer????
Jom ler layan ayam panggang ni,memang sedap yer tak tipu,tqvm kak dayang



Ayam Herba Lada Hitam (bakar/panggang)
http://dayangjack.blogspot.com/

bahan-bahan :
1 ekor ayam (dipotong 4)

1 sudu makan dried oregano

1 sudu makan kicap pekat

2 sudu makan madu

1 sudu makan mustard atau mayonis

2 sudu makan sos cili

1-2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)

garam dan gula secukupnya

2 sudu makan minyak zaitun atau minyak masak

bahan-bahan mesin :

7 biji bawang merah

4 ulas bawang putih

1 inci halia

1 inci lengkuas

Cara-cara :

Rebuskan ayam bersama sedikit garam hingga 1/2 masak. Toskan dulu dan biarkan sejuk.

Gaul-gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap 1 jam atau lebih. (sukatan gula dan garam boleh adjust sendiri)

Sediakan dulang pembakar. Alaskan dengan kertas foil. Susunkan ayam di atasnya. (Lebihan bahan perencahnya jangan dibuang) Kemudian bakar/pangganglah selama 30-40 atau sehingga masak. (DJ guna suhu 180C dan bakar selama 15. Terbalikkan ayam, tuangkan baki perencah tadi dan bakar lagi selama 15 minit).

Setelah masak, hidangkan bersama nasi putih atau nasi ayam

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...