DAPUR KECIL KU

Selasa, 22 Mac 2011

IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT


Salam seme..tuan umah mcm dah tak berapa nak busy sgt jd nak update lah mana2 xperimen yg pernah di cuba dan rasanya ada gak ulang tayang kot he..he..(dah lama tak update jd lupa mana dah masuk senarai mana yg blm)

Lauk pembuka selera nak2 klu time mulut rasa tak sedap tu memang kena aje klu buat lauk ni.ambik resepi dr dapur kak nor ganu.resepi ni pun aku pernah tengok kat umah kak ummi kuantan,dah ramai mencuba dan seme kata sedap dan yg penting mudah dan senang serta blh pelbagaikan ikan nya.TQVM pd yg menyumbangkan resepi

IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT

sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 ekor ikan bawa/talapia
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng
Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.

Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.(kita tabur aje cili api bila nak mkn tak masuk sekali kesian budak2 tak leh mkn pedas jd klu tabur atas blh ketepikan kemudian tak rasa sgt pedasnya tu)

Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...