DAPUR KECIL KU

Selasa, 13 September 2011

KEK MARBLE WARNA WARNI BADAN ROSE NOSTALGIA




KEK MARBLE WARNA-WARNI BADAM ROSE NOSTALGIA

copy http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2011/04/kek-marble-warna-warni-badam-ros.html
Resepi Asal : Pn. Shamsiah Md. Shariff
Sumber : Rinnchan

Bahan-bahan: (akak guna loyang bulat 6 inci)
250gm mentega(*akak guna Golden Churn brand)-guna majerin aje sbb skrg GC dah haram
5 1/2 oz gula castor(*akak letak 150 gm)
4 biji telur gred B atau 5 biji telur gred C (*akak guna 4 biji saiz A/210 gm)
1 oz badam kisar (*akak letak 60 gm)
5 oz tepung naik sendiri(*akak letak 145 gm)
2 susu makan susu pekat manis
1 1/2 sudu teh esen rose
sedikit pewarna merah dan hijau(*akak letak biru, ungu dan pink)

Cara-cara:
pukul mentega dan gula hingga gebu.
Masukkan telur satu persatu.
Masukkan esen rose dan susu pekat. Pukul adunan hingga rata.
Masukkan badam kisar dan tepung, gaul rata.
Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan satu bahagian dgn hijau, satu bahagian dgn merah dan satu bahagian tanpa pewarna.
Sediakan loyang yang telah disapu sedikit mentega dan alaskan dengan kertas kek.
Sendukkan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli sambil tindih menindih untuk membentuk corak marble.
Bakar pada kepanasan 160 deg cel selama 30 minit, kemudian turunkan suhu kepada 150 deg cel dan bakar lagi selama 20-30 minit.

kek ni dah lama buat sebelum posa lagi tp blm masuk n3 lagi.kek yg sedap tq kpd yg bg resepi

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...