DAPUR KECIL KU

Isnin, 27 Jun 2011

CONGO BAR

Salam...
Mody senin...
mood nak keje dgn tak nak sama byk,tapi bila anak tak nak pergi sekolah si ibu2 ni bukan main lagi naik angin yer(termasuklah aku tp sabar2 klu di marah lagi menjadi2 budak ni baik pujuk cara halus)
dan nasib baik mood kembar hari ni nak ke sekolah selepas 2 hari ponteng sekolah(ni kes ibu dah mati akal dah nak pujuk mcm mana dah tak tau)
Ok kita tinggalkan citer pasal mood2 ni mari kita layan congo bar yg aku buat minggu lepas.Resepinya dah lama benor aku print sejak mula2 kak nor tayang sampai lah resepi ni kak nor masukan dalam majalah,aku tetap tak buat2 sampai lah kawan ku dari terengganu call nak dtg jd dalam kepala aku ligat ler berfikir apa benda nak buat utk dihidangkan pd org jauh.sebenarnya kawan ni boleh di katakan tiap2 minggu ada dtg KL tapi jarang jumpa aku cuma semenjak dua menjak berjinak dgn bisnes tudung ni dia selalu lah datang sbb nak antor stok baru pada ku.terima kasih Maziah sbb dah bersusah payah utk aku.Jom layan resepi yg seakan2 scone anak beranak brownies ni..
gambar tak clear sgt sbb cahaya kureng lah pulak dlm umah aku.

CONGO BARS

sumber: Rima & Ayu
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients,
2 3/4 cup all purpose flour-(315g)
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened-(150g)
1 lb. light brown sugar(453g) - (k.nor letak 220gm) kita letak 300 g
3 eggs ~ (k.nor guna telur A)
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips(326g) - (k.nor guna choc chips)1/2 cawan choc chip
1 cup chopped pecans (optional)tukar guna almond nibs
Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.

Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.

Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.
Coat a 13 X 9 -(Ayu used 10x10)pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish(Ayu used parchment paper).
Bake at 170 degree for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake


masa buat bancuhan congo bar ni aku nampak mcm terlalu manis lah dgn gula dgn coklat lagi sampai naik seram pun ada tp gatal nak buat gak.Nak ikut sukatan gula tu memang dpt agaklah mesti manis giler ni lepas tu sukatan kak nor byk sgt kurangnya gula jd aku agak2 300g tu memadai dgn tepung tp aku kurangkan bab choc chipnya he..he..klu dlm resepi tu letak 326g aku pulak letak 1/2 peket choc chip yg beratnya 150g tu aje kira2 dlm 80g.tengok bertapa jauh bezanya.Sbb tu lah aku punya congo bar tak nampak sgt choc chipnya.yelah masa bancuh tu bukan main lagi nampak byk tp bila adunan dah naik seme choc chip dah tukar duk jauh2 tp yg pastinya sedap klu buat minum petang,budak2 pun suka ni cuma klu nak buat utk budak di nasihatkan jgn ler letak kacang2 tu klu tak mesti dia org ckp ada benda keras dlm kek.

Note: klu nak nampak cantik gunakan loyang yg besar sikit baru nampak bar2 yg cantik.kita guna loyang yg paling besar kat dapur dan loyang tu yg betul2 muat dgn over dah tak de lah besar dah.maklumlah over kecik aje.klu rasa over tu kecik lagi baik buat 2 loyang yer..selamat mencuba

2 ulasan:

Anna Qawina berkata...

dah lama saya simpan rsp kak nor ni...tp tak buat2 jugak..hehe

dedetea berkata...

Assalamua'laikum : salam kenal and salam persahabatan dari Dede tHea.saye suka Dapur kecilku,nice blog,,,singgahlah at my blog.tHank you,,,dedetea66.blogspot.com

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...