Salam jumaat
smlm nak masuk n3 gambo tak leh masuk jd kena lah post ari ni pulok walaupun ari ni agak sibuk utk buat report tp kerana semangat tengah ada layan gak blog ni.
Ini resepi aku ambik jauh tau dekat mesir sana he..he..tq mamasya
sumber dr tokey kek kak meen.toce..toce..
sedap sgt2 kek ni dan nak buat pun senang aje
Cho Moist Cake
Sumber; Blog Jasmeen'Kitchen
Copy dapur mamasya
Bahan
3 biji telur gred A - letak 4 biji telur saiz kecil
1 cawan gula kastor
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1 sdk esen vanilla
1/2 cawan serbuk coco
1 sdb nescafe tukar guna 3 in 1 coffee
1 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt soda bicarbonat
1/2 cawan air panas
Cara
Gris loyang saiz 7inci
Pukul telur & gula menggunakan wisk saja sehingga gula hancur.
Masukkan minyak & susu pekat..kacau rata..
Masukkan serbuk coco, nescafe, & esen vanilla.. kacau hingga likat.
Masukkan tepung yg telah di gaul rata dgn serbuk penaik.
Akhir sekali, masukkan air panas..kacau rata....masukkan dlm loyang.
Bakar atau kukus sehingga masak - lebih kurang 1 jam - bakar 175'C
Dah sejuk, curah coklat ganache.... hidang...
Utk Topping buat topping mudah...resepi jumpa di Fp(tak buat pun cuma cairkan coklat masakan aje)
3 Sudu besar susu pekat
1/4 cwn serbuk koko - ayak
2 sb butter
2 sb fresh milk
Cara
Masak secara double boil.biarkan seketika agar pekat sedikit sebelum dicurahkan atas kek
Tiada ulasan:
Catat Ulasan