DAPUR KECIL KU

Isnin, 4 April 2011

FRUITS PASTRY CAKE

Salam..
Projek hujung minggu lepas.
Minggu lepas aku ternampak kak ummi kuantan buat kek ni sedap aje jd aku pun simpan ler angan2 nak buat kek buah2an ni.gi Jusco lupa nak beli buah.lepas tu sabtu pg2 aku gi tesco lak tp kat sana takde buah yg menarik perhatian last2 aku guna buat dlm tin aje dgn buah kering(aku setiap ari sabtu memang gi tesco sbb tu aku kira pasar ler~aku memang tak suka gi pasar bkn belagak tp kurang sgt lah aku gi pasar nya thn ni rasanya2 blm jejak lagi kot kaki kat pasar lagi pun aku memang kurang masak cuma buat2 kueh aje)



FRUIT PASTRY CAKE

Recipe by: Gert
copy ummizaihadi

Ingredients :
113g/1 stick butter, at room temperature
1 cup castor sugar (*akak letak 160 gm je)kita kurangkan lagi jd 140g ok secukup rasa manis nya
50g sour cream (takde jd buat susu masam~50g fresh milk + 1s/b cuka)
1 teaspoon pure vanilla extract
Pinch of salt
1 teaspoon orange zest (guna kulit limau jeruk~kat bakery ada jual)
3 large eggs, at room temperature (guna gred B aje)
210 g plain flour
1 teaspoon baking powder
500 g fresh fruits (I usestrawberries, handful of blueberries, mandarin orange and canned peach slices) (*akak letak peach, strawberi (nak ranum dah...hehe) dan prun...)kita guna mandarin orange 1 tin+ceri merah+kiwi kering+kulit limau kemudian taburkan dgn almond nibs dan poppy seed

Methods:-
* Place cuts fruits in a strainer and sprinkle with 2 tbsp of sugar
* Pre-heat oven to 350 degree F. Butter a baking pan.
* Cream butter, sugar and sour cream together until creamy.
* Add eggs one at a time and beat well.
* Add vanilla, flour, baking powder and zest until everything combined
* Pour batter into a baking pan and smooth the top. Place fruits on top
* Bake for 50-60 minutes or until cake is done.
* Cool and serve

tu dia dah masak.memang sedap sgt kek ni sbb tak manis mcm kek buah yg biasa kita buat tu.rasanya ada seakan2 scon pun ada gak sbb sedikit keras mungkin nak balance kan kandungan air buah dgn kek tp aku guna buah kering mana nak dtg airnya.he..he..tp walau apa pun keh ni memang best sgt.dan kebetulan lepas aje masak kek ni kakak angkat ku dari johor call ckp nak dtg mkn bihun sup utara jd kek ini lah yg menjadi hidangan sampingan mereka.Kak ita sedap tak kek ni mesti sedapkan klu tak tak tapau he..he..
ok lain kali dtg ckp lebih awal  lagi yer baru dpt betul2 sebiji kek nya

5 ulasan:

SayangSal berkata...

wa...memang menyelerakan la ida....sedapnya....;)

SayangSal berkata...

sedapnya....menyelerakan sungguh....:)

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

la.. mula2 td ingatkan yg oren2 tu buah peach.. rupanya oren mandarin.. ada jugak ye oren dlm tin.. tak penah jumpa lg rasanya..

~~DAPUR KECIL KU~~ berkata...

To Madiha~kak long mandarin oren tu ada jual kat tesco kat kedai bakery pun ada rege dlm rm3++ mcm tu lah klu tak silap.tp masam benor klu tak letak gula

~~DAPUR KECIL KU~~ berkata...

To Sayang Sal~memang sedap dan tak muak cubalah buat yer

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...