Salam..
kita tinggalkan dulu kisah kenduri kendara.kita sama2 doakan mereka berdua bahagia dan hidup aman damai.terima kasih pd mereka yg memuji pengantin dan sempat lg puji makcik pengantin he..he..biasalah nak enterprem gak kan.
Ok kita berbalik pd gambar kat atas tu. Dah lama buat cuma tak de masa nak update. aku buat ni masa kedatangkan adik ku ke KL sempena cuti depavali jd buatkan sarapan ni.roti arab.sedap tp aku punya tak cantik lah tp blh layan aje.mkn dgn kacang phool sedap.
resepi aku ambik dr Cik CT nun jauh di penang atau Zalienda thanks yer CT sudi share resepi asal dr sofinar
ROTI ARAB
resepi: Sofinar@myR
sumber Tun Telani &Kak Izah
Bahan-bahan ( 10 org makan )
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum
Cara-cara
mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
tepung di gaul dengan yis
Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging
1 ulasan:
geram tgk roti arab tu.. bila ler diana nak buat nie.. nmpk sedap tu..
Catat Ulasan