DAPUR KECIL KU

Khamis, 13 Oktober 2011

KEK BUAH SEDAP

Salam


Nak buat tayangan basi pulak. Resepi kek buah yg aku buat open house tempoh ari. Mak aid ah sebulan baru nak update. Nok wat gane dok dang. Kek buah ni adalah salah satu kek peberet my lovely cheff. Dlm byk2 kek yg dia suka mkn dan suka suruh aku buat adalah kek karot dgn kek buah. Klu carrot cake tu slalu lah dia mkn sbb mcm senang sikit bini dia nak wat tp kek buah ni malas sbb slalu tak jd aje dan klu kukus mkn masa lama. Jd bini dia ni malas tu yg payah wat kek buah. Tq very much maklang muaahhh2..sbb sudi share resepi dan nak bg tau kek buah ni tahan lama klu kita simpan dlm peti sebulan pun blh tahan tau.(ikut my pengalaman yg telah terjadilah) jom tengok resepi pulak nak pelawa mkn,ari tu dah bg dah masa open house sape tak dtg tak dptlah.



Kek Buah Sedap
Sumber : mekarmewangi blogspot.com
http://maklangazie.blogspot.com/

Bahan
*380g susu pekat manis (mklang guna susu goldcoin)
*400g mixed fruit (mklang guna 500g)
*250g butter
*1 cwn air
2 bj kuning telur
3 cwn tepung gandum
1st b/soda
1/2 cwn orange juice

Cara

Masukkan sumer bhn bertanda * dlm periuk, masak atas api sederhana hingga susu dan butter larut sambil dikacau, ketepikan.
Sejukkan dlm fridge selama 3-4 jam(kita simpan semalaman)
Masukkan kuning telur dan kacau sebati
Ayak tpg gandum+soda dan masukkan dlm adunan tadi berserta dengan orange juice dan kacaulah hingga semua sebati menggunakan spatula
Masuk dlm loyang 9x9 dan bakar dengan api 160C selama 1 jam.,Jangan overcooked nanti kek jadi kering.

Nota maklang : kemanisan kek bergantung pd susu pekat yg digunakan. Mklang guna goldcoin jadi rasanya taklah terlalu manis, sedang elok tapi mixed fruit memang maklang lebihkan.
Kalau nak potong kek ni, seeloknya simpan dlm peti ais dulu, dah keras baru potong supaya cantik bila dipotong dan kek tak hancur

kek yg sgt2 sedap dan tak rugi mencuba kek ni tau.

5 ulasan:

Masya berkata...

wahh.. macam senang jer buatnye ni..

nak tanyalah kenapa klu saya buat kek buah.. buah tu semua jatuh kebawah.. x jd macam ni.. macam berat huhuhuhu.... klu ade petua bg lah tau... tq

~~DAPUR KECIL KU~~ berkata...

masya sebenarnya sy pun baru aje belajar wat kek buah ni.slalu gak buat kek buah bila dah masak buah nya jatuh ke bawah.dulu2 ikut mak ajar katanya mesti buah tu gaul dgn tepung dulu.tp utk resepi kek buah ni.buahnya di masak dulu jd kandungan air dah kurang dah bancuhan kek jugak agak keras sikit berbanding dgn kek lain mungkin sbb tu buahnya tak jatuh.tp bg pandapat sy lah kita blh jugak wat kek buah guna resepi butter cake tp bancuhan kek mesti lebihkan tepung supaya air yg keluar dr buah tu dpt diserap oleh kek

Anna Qawina berkata...

sedapnya nampak kek ni Ida..ada je buah campuran konon nak buat kek buah..berzaman dok dlm peti..hehe
sedap ye kek ni?

Masya berkata...

terima kasih yer bagi petua tu... sangat² menghargainya... sebab abah suke makan kek buah, bile buat selalu x jadi... sudahnya kt orang beli jer.... huhuhuhu.....

Faizah Aziz berkata...

Sukanya kek buah!
Tumpang promote ye...
Jemput datang ke blogshop saya, Luna Shoppe. Kami jual tudung ropol, inner neck denim/cotton, syria layer dan multicolour satin shawl. Sempena pembukaan blogshop ni, ada diskaun dan mystery gifts dari Australia!

FB: http://www.facebook.com/pages/Luna-Shoppe/273582346005369

Blog: http://lunashoppe.blogspot.com/

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...