DAPUR KECIL KU

Selasa, 5 Januari 2010

KEK BLUEBERY(ADAPTASI KEK STAWBERY)



Resipi Kek Strawberry


Bahan Kek (Ini adunan asas, boleh tukar apa2 perisa ikut suka)

5 biji telur gred A

125 g tepung gandum*

1 camca teh baking powder*(*diayak 3 kali)

75 ml minyak jagung/sayur

160 g gula halus

15 g ovallate

2 camca besar susu segar

1 camca teh strawberry emulco-guna bluebery paste

Bahan Lain

Krim putar secukupnya

Strawberry pie filling (kite ganti dengan jem strawberry je)

Strawberry segar secukupnya

Coklat rice ( kite guna badam hiris)

1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin kek berukuran 9 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.

2. Tuang gula halus bersama ovallate dalam mixing bowl, putar hingga ovallate mesra bersama gula halus.

3. Masukkan kesemua 5 biji telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan kental seperti adunan baulu.

4. Masukkan strawberry emulco dan putar hingga sebati. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Tuang susu segar dan putar hingga rata.

5. Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata.

6. Tuang dalam tin tadi dan bakar 25 – 30 minit hingga masak.

7. Keluarkan serta merta dan terbalikkan tin atas jaringan. Biar kek sejuk dalam bekas dalam keadaan terbalik. Bila betul2 sejuk baru tanggalkan tin.

Dengan pisau bergerigi, potong kek kepada 3 bahagian yang sama besar. Letak satu keping kek atas papan kek, sapu rata krim putar, sudukan strawberry pie filling dan ratakan. Tindih dengan lapisan kek kedua dan buat kaedah yang sama. Dan akhir sekali letakkan potongan kek terakhir. Sapu keseluruhan kek dengan krin putar dan hias ikut kreativiti masing2…Selamat mencuba



Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...