MEE KARI
MEE KARI
1 biji santan
1 kerat kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
sedikit buah keras
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 senduk rempah kari
200 g isi ayam
1 kilo kerang
1 pack fish cake
1 pack fish ball
1 pack kecil tahu goreng
200 g udang basah(tak bubuh tak ada stock)
minyak utk tumis
Daun kari
garam,gula &perasa
mee kuning
sayur -sawi,kacang panjang & taugeh
Tumis dulu kulit kayu manis& buah pelaga kemudian masukkan bawang mesin&buah keras kacau sebentar kemudian masukkan rempah kari kacau tambahkan sedikit air supaya tidak hangit.biarkan rempah garing.masukkan daun kari biarkan sebentar.masukkan ayam kacau kemudian boleh masukkan air biar ia reneh sekejap baru masukkan santan.tunggu sampai kuah pecah minyak baru masukkan kerang,udang,fish ball,fish cake dan tahu.masukkan garam gula dan perasa.renehkan sebentar.sedia di hidang taburkan sedikit bawang gorenglag ngam rasanya
sayur dan mee celur dahulu.jgn campur dlm kuah nanti cepat basi ok
Tiada ulasan:
Catat Ulasan