DAPUR KECIL KU

Khamis, 14 Julai 2011

CHEESE PUDDING

Ini pulak kira desert lah selepas nasi ketumbar dan ayam mayonis tu.sebelum aku buat pudding ni aku tanya dulu my cousin ku Madiha sedap tak pudding ni katanya sedap sgt ini yg bertambah2 berkobar nak buatnya jd apa lg balik keje ari jumaat 2 minggu lepas aku pun gi ler beli biskut cheese jenama julies tu.biskut tu mkn mcm tu aje pun memang sedap kan apa tah lagi klu dah di baut pudding mesti lagilah sedap kan .jom layan resepi pulak.aku buh warna merah separuh warna ori separuh itu pasal pudding aku ada dua color he..he..




CHEESE PUDING
http://homekreation-recipes.blogspot.com/2011/02/cheese-pudding.html

By: Roz@HomeKreation

Makes 8" square

INGREDIENTS:

13g Jelly / Agar-Agar Powder

1 liter Water

120g Sugar

3 Eggs

120-150g Cheese Crackers - blend finely

1 tbsp Custard Powder

400ml Evaporated/Fresh Milk

200g Condensed Milk

50g Butter



METHOD:

1. Boil jelly powder with water until dissolved. Stir frequently.

Add in sugar & boil until dissolved.Stir frequently.



2. Beat egg until smooth & mix in cheese cracker & custard powder.

Add in milk & blend well.



Pour into jelly mixture & once boil, off the heat.

Add in butter & mix well.



3. Pour into a tin and let it set at room temperature.

Serve chilled.

**************************************************************************



BAHASA MALAYSIA VERSION

Puding cheese yang hanya menggunakan biskut cheese tapi tetap sedap & rasa yg lemak berkrim.



Saiz 8" persegi

BAHAN2:

13g Serbuk Agar-Agar

1 liter Air

120g Gula

3 biji Telur

120-150g Biskut Cheese - blend halus

1 sb Tepung Kastad

400ml Susu Cair

200g Susu Pekat

50g Mentega



CARA2:

1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.

Masukkan gula & kacau sehingga sebati.



2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.

Masukkan susu & kacau sebati.

Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.

Masukkan mentega sehingga sebati.



3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.

Sejukkan sebelum di hidangkan.

1 ulasan:

K.Nor berkata...

merahnya makngah! heheh sedap puding ni kan ida :)

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...