Ini pulak kira desert lah selepas nasi ketumbar dan ayam mayonis tu.sebelum aku buat pudding ni aku tanya dulu my cousin ku Madiha sedap tak pudding ni katanya sedap sgt ini yg bertambah2 berkobar nak buatnya jd apa lg balik keje ari jumaat 2 minggu lepas aku pun gi ler beli biskut cheese jenama julies tu.biskut tu mkn mcm tu aje pun memang sedap kan apa tah lagi klu dah di baut pudding mesti lagilah sedap kan .jom layan resepi pulak.aku buh warna merah separuh warna ori separuh itu pasal pudding aku ada dua color he..he..
CHEESE PUDING
http://homekreation-recipes.blogspot.com/2011/02/cheese-pudding.html
By: Roz@HomeKreation
Makes 8" square
INGREDIENTS:
13g Jelly / Agar-Agar Powder
1 liter Water
120g Sugar
3 Eggs
120-150g Cheese Crackers - blend finely
1 tbsp Custard Powder
400ml Evaporated/Fresh Milk
200g Condensed Milk
50g Butter
METHOD:
1. Boil jelly powder with water until dissolved. Stir frequently.
Add in sugar & boil until dissolved.Stir frequently.
2. Beat egg until smooth & mix in cheese cracker & custard powder.
Add in milk & blend well.
Pour into jelly mixture & once boil, off the heat.
Add in butter & mix well.
3. Pour into a tin and let it set at room temperature.
Serve chilled.
**************************************************************************
BAHASA MALAYSIA VERSION
Puding cheese yang hanya menggunakan biskut cheese tapi tetap sedap & rasa yg lemak berkrim.
Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat
50g Mentega
CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.
3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.
1 ulasan:
merahnya makngah! heheh sedap puding ni kan ida :)
Catat Ulasan