Salam selasa..
Iyelah ari ni selasa kan?ke salah,klu salah tu blk umah tengok keleder yer
Minggu lepas aku nak try wat Italian Buterceam yg menggunakan telur putih jd telur kuning tu aku tak tau nak buat apa lepas teringat lah resepi tart pandan mat gebu yg guna telur kuning lg byk dr telur putih jdnya aku pun buatlah tart ni.sedap dan wangi aje masa bakar tu maklumlah ada pandan esen. Tp aku tak ikut sgt sukatan filling itu sbb nak abiskan telur kuning tu jd kenalah ejas2 sikit
PANDAN EGG TART
Sumber CMG
BAHAN - BAHANNYA :-)
100 g mentega
210 g tepung gandum
50 g gula aising
1/2 camca besar susu tepung
30 g telur (pecah kan 1 biji telur, kacau dan timbang)
BAHAN ISIAN :-)
1 kuning telur + baki telur yang 30 g tadi
60 g susu sejat "IDEAL"
30 g air
25 g gula halus
3/4 camca teh pandan paste
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK PASTRY :- Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, tak payah kembang. Masukkan telur, putar lagi hingga sebati. Masukkan susu tepung dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh. Rehatkan doh 20 minit. Ambik sedikit doh tadi tekan dalam acuan tat, kemaskan, buat hingga siap. Susun dalam dulang pembakar dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 10 minit. Keluar dan sejukkan.
UNTUK ISIAN :- Satukan semua bahan isian tadi dan kacau dengan whisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis bancuhan dan masukkan dalam jug bermuncung.
UNTUK PANDAN EGG TART :- Panaskan balik oven pada suhu 190C, tuang isian ke dalam kulit tat tadi hingga penuh, tapi berhati2 jengan meleleh ke tepi, nanti melekat dan tat tak boleh ditanggalkan. Bakar semula selama 20 minit hingga permukaan kastard nampak keras dan pastry kelihatan keemasan. Biar tat sejuk sedikit, baru dikeluarkan tart dan sejukkan atas jaringan sepenuhnya
Tiada ulasan:
Catat Ulasan