DAPUR KECIL KU

Sabtu, 29 Oktober 2011

COCO INDULGENT

Salam hujung minggu..


Nampak gayanya mcm update seminggu sekali lah pulak yer. Abis nak wat camana keje kat opis ni dgn tiba2 dtg dgn byknya. Ini pun curi2 update sbb klu tak update byk ler gambar yg entah bila punya xperimen duk berkumpul.

Skrg aku nak tunjukkan kek yg aku kira agak susah nak buat tp senang sgt nak mkn. Anak aku ckp kek ni mcm mkn eskrim. He..he.. apa taknya dgn coklat dgn fresh cream memang sedap sgt lah. N3 sebelum ni aku tunggu kek chiffon coklat yg kat atas tu aku Cuma curah dgn ganache. Sebenarnya kek ni aku buat 2 biji kecik utk satu adunan kek ni. Jadinya dptlah 2 biji kek kecik,jdlah utk kami yg isi rumah tak ramai ni. Kek yg aku curah dgn ganache tu kejap aje abis buat mlm esok nya dah licin. Tp yg ini lambat sikit abisnya hamper seminggu duk betapa dlm peti sbbnya takde sape nak mkn udahnya aku jugak yg perabih,heyy mcm mana tak tembam. Ok jom kita tengok resepi yg aku ambik dr dapur kak zuraini yg amat2 pemurah berkongsi segala resepi yg telah dicuba.tq kak zu,byk resepi yg sy berkenan kat dapur akak tu Cuma masa aje yg takde di tambah takde sape yg nak mkn.




Zuraini Alias


http://kakzusemanisgula.blogspot.com/

coco mousse a.k.a coco indulgent..



Chocolate Chiffon

Bahan A

30gm serbuk koko ..larutkan dgn 120ml air suam ( gune susu segar lagi sedap )

4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)

100gm gula kastor

130gm tepung naik sendiri

1/2 tsp baking powder

1/2 tsp soda bicarbonate

60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung

1 tsp esen vanila

***kene putar gune high speed baru kek akan naik tinggi

Bahan B

4 biji putih telur

60gm gula kastor

1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara

1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.

2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.

3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara KAUP BALIK. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.

4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan..( KEK NI KKZU BELAH 2 AJE SBB UNTUK MAKAN2..KALO JUAL AKAN BELAH 3.. )

********************************

• CHOCOLATE MOUSSE

200 GM COKLAT MASAKAN

1 1/2 SUDU BESAR GELATIN

150 ML AIR

3 BIJI TELUR PUTIH

3 BIJI TELUR KUNING

300 GM WHIPPING CREAM

60 GM GULA CASTOR



**SUKATAN INI UNTUK 2 LAPISAN KEK..KALO UNTUK 4 LAYER MOUSSE KENE TAMBAH SUKATAN YE )

1 . PENYEDIAAN MOUSSE. MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 100ML AIR. BIARKAN DALAM 5 MINIT HINGGE 10 MINIT.BILE DH KEMBANG CAIRKAN GELATIN GUNE KAEDAH DOUBLE BOILER...KACAU PERLAHAN.

2 . CAIRKAN COKLAT MASAKAN DENGAN KAEDAH 'DOUBLE BOWL' (GUNA 2 PERIUK, 1 PERIUK LETAK AIR DAN 1 PERIUK LETAK COKLAT. PERIUK YANG ADA COKLAT NI, LETAK PULAK KE DALAM PERIUK YG ADA AIR. KEMUDIAN PANASKAN SEHINGGA COKLAT CAIR).

3 . BILA COKLAT DAH CAIR, PADAMKAN API DAN KELUARKAN PERIUK

COKLAT DARI PERIUK YG ADA AIR TADI. MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT CAIR.MASUKKAN TELUR KUNING. KACAU SEHINGGE SEBATI DENGAN COKLAT TADI. BIARKAN SEKETIKE

4 . PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG ATAU SEHINGGA BERTANDUK.( KALAU DITERBALIKKAN BOWL, TELUR X JATUH). SAMBIL PUKUL TELUR TU, MASUKKAN GULA SIKIT DEMI SEDIKIT.

5. DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA JADI BTK KRIM.



6 . SATUKAN BAHAN 3,4 DAN 5....KAUP BALIK AJE ADUNAN NI....LAPISKAN PADE KEK IKUT KREATIVITI MASING2 YE..

******MASE NAK SUSUN KEK KKZU GUNE LOYANG BASE BOLE BUKAK

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...