DAPUR KECIL KU

Sabtu, 14 Januari 2012

GARLIC ROLL

Salam weekend
mood tak best sbb kena keje
nape lah klu dtg opis ari sabtu memang rasa tak best klu ari lain ok lagi.
roti ni aku wat dah lama lepas sepupu ku madiha buat aku pun nak try gak walaupun aku ni jenis memang tak suka mkn bawang putih.
roti ni klu mkn dgn mushroom soup memang sedap sgt2 tau
aku mkn dgn apa yer dah lupa tp klu tak silap aku mkn dgn sup maggie yg segera itu aje
mai tengok tekstur roti ni gebu ke idak

GARLIC ROLL


By : Suhaina

http://fromintankitchen.blogspot.com/

3 cawan tepung gandum ~ ita guna tepung roti

1 cawan air suam

1 sudu besar yeast

1 sudu teh garam

2 sudu besar gula

2-3 sudu besar olive oil ~ ita letak 2

Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut

Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik

Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit

Doh akan naik sekali ganda

Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread

Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap

Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian ~ seelok-eloknya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.

Gelek doh dengan kayu pencanai 1/2 inc tebal berbentuk empat segi memanjang

Sapukan 1 sudu Garlic Spread di atasnya dan gulung.

Buat kaedah yang sama pada doh yang kedua juga

Potong doh sama lebar sebanyak 4 potongan

Kita akan mendapat 8 potongan doh

Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis

tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.

Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di doh tadi

Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan taburkan bijan atau serbuk lada hitam jika suka.

Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 20 - 25 minit

Panduan

Untuk mengetahui sama ada roti sudah masak betul atau belum, jentik bahagian bawah roti. Jika bunyinya seperti kosong, tandanya roti telah di masak dengan sempurna ~ Chef Wan


CARLIC SPREAD

By : Suhana

50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik

3 ulas bawang putih ~ dicincang halus

2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus

secubit garam ~ ita tambah

sedikit lada hitam kisar ~ ita tambah

Gaulkan semua bahan

Siap digunakan.

terima kasih kpd penyumbang resepi..

Tiada ulasan:

Mungkin Juga Nak Cuba Yang Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...